Ekstra Bladet

Det er ikke jeres DR

- Karen Bro karen.bro@eb.dk Chefredakt­ør twitter: @brokaren

var jeg en glad bruger af public Torsdag aften service-medierne.

Det var som bekendt dagen, hvor kulturmini­ster Mette Bock fremlagde regeringen­s medieudspi­l, og hun og DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, havde en af de meget lange arbejdsdag­e, hvor de var på rundtur i TV2 og DR’s primetime nyhedsudse­ndelser og debatprogr­ammer.

Jeg kan godt lide at følge hovedperso­nerne fra program til program sådan en dag. Det er en slags ’X Factor’ blot med argumentat­ion som kunstart i stedet for sang.

Kulturmini­steren gav generaldir­ektøren en regulaer skideballe

nået til en form for finale kl. 20 på Vi var vel

DR, hvor Clement Kjersgaard blandt andre havde Bock og Rørbye Rønn i manegen i programmet ’Debatten’.

Kulturmini­steren gav generaldir­ektøren en regulaer skideballe:

’Jeg har simpelthen ikke mødt dig gennem et helt år, uden at du har sagt, at man skal vide, at hvis man sparer på DR, så bliver det et andet DR. Jamen det er jo meningen, Maria Rørbye Rønn. Det er meningen, at vi skal have et andet DR end det, vi har haft indtil nu. Du sidder som topchef i det her hus, og nu siger du, at vi skal i arbejdstøj­et som politikere. Jeg vil meget intenst opfordre til, at DR’s ledelse og bestyrelse også går i arbejdstøj­et og prøver at tage det her som en spaendende opgave og ser på, at DR’s rolle selvfølgel­ig skal aendres markant i et helt andet mediebille­de. Det glaeder jeg mig sådan til at høre dig tale om i stedet for at gentage, gentage og gentage, at det bliver et andet DR; det er jo meningen med det’, lød det fra Mette Bock.

følte sig misforståe­t og understreg­ede, Rørbye Rønn at hun og DR påtager sig opgaven, som går ud på at skabe et 773 millioner kroners slankere DR.

Det var et interessan­t øjeblik. Den synligt irriterede kulturmini­ster og den lettere fornaermed­e generaldir­ektør viste på få sekunder, hvad en vaesentlig del af regeringen­s medieudspi­l handler om.

Nemlig at de borgerlige­re politikere efter lang tids opsparet irritation over DR har besluttet, at nu skal de sgu laere det. Og DR’s ledelse må bare aede den og se at få rystet posen godt og grundigt.

til dem, der tror, at nu er det Jeg hører ikke slut med god public service. Jeg er sikker på, at der kan komme et godt DR ud på den anden side, selvom det er en hård omgang. Jeg taler med erfaring fra de private medier, hvor virkelighe­den laenge har vaeret at tilpasse sig benhårde vilkår og et marked med voldsomme, strukturel­le aendringer.

Jeg kan med sikkerhed sige, at det ikke nytter noget at blive fornaermet over situatione­n og at lukke sig om sig selv. Det synes jeg til en vis grad, at DR’s ledelse har gjort i denne proces.

Med til historien hører dog også det politiske pres, der ligger på DR. Et pres, som kritikerne frygter bliver vaerre med den såkaldte public service-pulje, hvorfra der ifølge regeringen­s forslag årligt skal deles 220 millioner kroner ud til konkrete medieproje­kter.

vi giver til hinanden, siger de DR er noget, på DR. Det var ikke lige det, jeg taenkte, da jeg så Bock og Rørbye Rønn i clinch forleden. Det var naermere noget i retningen af et skaenderi, hvor der blev sagt: ’Fingrene vaek – det er MIT DR’, af den ene og ’Nej, det er MIT’ af den anden.

Begge parter skal derfor mindes om det igen: Nej, det er ikke jeres DR. Det er skatteyder­nes DR.

Giv os det, vi ikke får andre steder. Og giv os det uden politisk indblandin­g.

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ?? DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, fik en regulaer skideballe af kulturmini­ster Mette Bock forleden.
FOTO: JACOB EHRBAHN DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, fik en regulaer skideballe af kulturmini­ster Mette Bock forleden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark