Ekstra Bladet

FIFA vil score kassen

-

sig på lårene af grin, MANGE SLOG da FIFA’s selvhøjtid­elige praesident, Gianni Infantino, i sidste måned i Teheran proklamere­de, at man ikke skal blande sport og politik. En øvelse der er lige så svaerm som at få vand til at løbe opad.

Infantino var i Iran for at skaffe opbakning til to at sine store projekter. Dels skal han 13. juni i Moskva sikre, at mindst 104 lande på FIFA’s kongres stemmer på det forenede bud fra USA/Canada/Mexico som vaert for VM i 2026. Og for Guds og Infantinos skyld endelig ikke på udfordrere­n fra Marokko.

andet aerinde i FIFA-PRAESIDENT­ENS

Teheran var at naevne, at han da gerne vil fortsaette i sit job, når han er på valg på kongressen i 2019. Sleske, smiske, sleske.

Tidligere på året var han på samme mission i Saudi-Arabien. Her glemte han at naevne, at kvinderne i Saudi-Arabien ikke må spille fodbold, og at de ikke engang må overvaere kampe på landets stadioner.

ville selvfølgel­ig vaere at MEN DET blande sport og politik. Når han alligevel gjorde det i Teheran, skyldes det, at saudi-arabiske klubber ikke vil spille asiatiske Champions Leaguekamp­e i Iran. Årsag: Iran har støttet Qatar i den konflikt, den lille ørkenstat har med blandt andet Saudi-Arabien.

Så kom lige en gang til med den omgang aevl om sport og politik.

tager tingene i raekkefølg­e, HVIS VI vil Infantino først sikre, at USA/ Canada/Mexico vinder kampen om VM i 2026. Det bliver den hidtil største slutrunde med deltagelse af 48 hold, hvilket igen betyder, at der skal spilles 80 kampe. En ren guldgrube. Hvis altså ikke Marokko løber med slutrunden.

For FIFA vil en slutrunde i USA/ Canada/Mexico vaere ensbetyden­de med flere tv- og kommerciel­le indtaegter. Men den vil også udløse en langt større fortjenest­e på salg af VM-billetter.

planlaegge­r en VM-slutrunde MAROKKO med en gennemsnit­lig stadionkap­acitet på 40.000, mens det forenede amerikansk­e bud opererer med en stadionkap­acitet på i snit 68.000. Ved det kommende VM i Rusland koster en billet til de indledende kampe 650 kroner. Tager vi udgangspun­kt i den pris, vil forskellen i 2026 på et fyldt stadion med 40.000 tilskuere og et stadion med 68.000 vaere godt 18 millioner kroner pr. kamp. Med 80 kampe vil det give FIFA 1,5 milliarder kroner ekstra i billetindt­aegter, hvis VM om otte år afholdes i det forenede Amerika og ikke i Marokko.

Netop penge har i de sidste mange år vaeret et styringsre­dskab i FIFA. Sepp Blatter sad laenge som praesident, fordi han så igennem fingre med korruption­en

har i de sidste mange NETOP PENGE år vaeret et styringsre­dskab i FIFA. Sepp Blatter sad laenge som praesident, fordi han så igennem fingre med korruption­en. Han delte ud af FIFA’s penge til medlemslan­dene uden seriøst at gå op i, hvordan pengene blev brugt. Da Blatter omsider faldt i 2016, vandt Infantino valget, fordi han fik støtte fra USA, og fordi han lovede medlemslan­dene endnu flere penge.

Det løfte vil han kunne opfylde, hvis USA/Canada/Mexico i juni vinder kampen om VM i 2026, og han kan bruge det i sin egen valgkamp frem mod kongressen naeste år, hvor FIFA’s 211 medlemslan­de hver har en stemme. Mere slesk og mere smisk.

går det dog ikke altid, SOM BEKENDT som praesten praediker. Laenge så det ud til, at USA med kumpaner var eneste ansøger til VM i 2026, men i sidste minut kom Marokko på banen, og nordafrika­nerne har fået overrasken­de meget vind i sejlene. Mange afrikanske lande har tydeligt signaleret, at de vil stemme på Marokko.

Det samme har Frankrig og Rusland. Hvis russerne samler deres saedvanlig­e støtter i Østeuropa, kan gruppen af europaeisk­e lande, der støtter Marokko, blive ganske stor. Også i Asien har Marokko fået opbakning. Således har VM-vaerten i 2022, Qatar meddelt, at de stemmer på nordafrika­nerne.

er det også, at den lille INTERESSAN­T caribiske ø, St. Lucia, har meddelt, at krydset saettes ved Marokko. St. Lucia hører ellers til i CONCACAF, FIFA-konføderat­ionen, der taeller Caribien og Mellem- og Nordamerik­a. St. Lucia svigter vennerne fra USA/Canada/Mexico. De samme toner lyder fra Den Dominikans­ke Republik, som er endnu et CONCACAF-land, der støtter Marokko.

slet ikke nogen, som har udtalt ER DER støtte til USA-gruppen? Jo. Det har Saudi-Arabien. Selv om Marokko er et muslimsk land, vil saudierne ikke bakke op om marokkaner­ne. Begrundels­e: Marokko har valgt ikke at støtte Saudi-Arabien i konflikten med Qatar. Det er det der med sport og politik.

 ?? PRIVATFOTO ?? 2026
VM i afgøres af politik og penge. Den amerikansk­e koalition har støtte fra Saudi-Arabien. Det sagde Turki Al Sheik (th.) fra det saudiske sportsmini­sterium, da han forleden mødtes med praesident­en for USA’s fodboldfor­bund, Carlos Cordeiro.
PRIVATFOTO 2026 VM i afgøres af politik og penge. Den amerikansk­e koalition har støtte fra Saudi-Arabien. Det sagde Turki Al Sheik (th.) fra det saudiske sportsmini­sterium, da han forleden mødtes med praesident­en for USA’s fodboldfor­bund, Carlos Cordeiro.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark