Ekstra Bladet

Marokko frygter at blive dumpet

-

Marokko frygter, at FIFA vil gøre alt for, at USA/Canada/ Mexico løber med vaertsskab­et for VM i 2026.

Nordafrika­nerne har således klaget til FIFA over, at proceduren for at søge om VM blev aendret i sidste øjeblik. FIFA afviser kritikken.

Fakta er dog, at Marokko kan ende med at blive udelukket fra kapløbet inden afstemning­en på FIFA’s kongres 3. juni i Moskva,

FIFA har lavet et karaktersy­stem, hvor ansøgerne skal opnå en vis score for at kunne deltage i den endelige afstemning.

Infrastruk­tur, herunder stadioner, traeningsa­nlaeg, hoteller, lufthavne, sikkerhed og så videre udgør 70 procent af den samlede score.

Hvide elefanter

FIFA forlanger, at de enkelte vaertsbyer skal have mindst 250.000 indbyggere, og naermeste lufthavn skal have en kapacitet på 60 millioner passagerer om året. Desuden må det ikke tage mere end halvanden time at komme fra lufthavn til vaertsby.

Menneskere­ttigheder og økonomi er også en del af vurderinge­n. Desuden er FIFA som noget nyt bekymret for at efterlade hvide elefanter, som er betegnelse­n for store stadionanl­aeg, som står ubenyttede hen efter en slutrunde. Det er set i både Sydafrika og Brasilien. Det kommer ikke til at ske i USA, men FIFA frygter, det kan ske i Marokko.

Hvert enkelt punkt får point på en skala fra nul til fem. For at komme med til den endelige afstemning i Moskva skal ansøgerlan­dene opnå mindst to point for hvert eneste punkt. Ellers er man ude i kulden.

Praesident­en for det marokkansk­e fodboldfor­bund, Fouzi Lekjaa, har i et brev til FIFA’s, praesident Gianni Infantino, spurgt, om ansøgnings­proceduren egentlig er gennemskue­lig.

Fouzi Lekaja skriver, at karaktersy­stemet ikke var en del af de originale ansøgnings­regler, men at de først blev tilføjet, da Marokko meldte sig som udfordrer til USA/Canada/Mexico.

Det afviser FIFA som naevnt, men det har vakt opmaerksom­hed i internatio­nale fodboldkre­dse, at Infantino personligt har udpeget den Task Force, som skal give karakterer til ansøgerlan­dene.

I Task Forcen, som består af fem medlemmer, finder vi to af Infantinos naermeste medarbejde­re, vicegenera­lsekretaer­erne Zvonimir Boban og Marco Villiger.

Marokko har klaget til FIFA over, at proceduren for at søge om VM blev aendret i sidste øjeblik. Det afviser FIFA

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Marokko har et fortrinlig­t forhold til den russiske praesident, Vladimir Putin, som her ses med Marokkos konge. Rusland har lovet at stemme på Marokko, hvis altså Marokko når frem til afstemning­en.
FOTO: ALL OVER PRESS Marokko har et fortrinlig­t forhold til den russiske praesident, Vladimir Putin, som her ses med Marokkos konge. Rusland har lovet at stemme på Marokko, hvis altså Marokko når frem til afstemning­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark