Ekstra Bladet

F1’S FREMTID AFSLØRET

Stor hemmelighe­dskraemmer­i om de nye ejeres planer, der blev praesenter­et for holdene i Bahrain. Budgetloft­er er på vej i Formel 1 til glaede for mindre hold som Haas

- BAHRAIN Jonas Hüttel Jan Sommer foto@eb.dk

BAHRAIN (Ekstra Bladet): Fronterne har vaeret trukket op mellem Formel 1’s mange magthavere, siden amerikansk­e Liberty Media overtog butikken fra Bernie Ecclestone og en amerikansk kapitalfon­d for et år siden.

Alle parter er enige om, at der skal aendringer til for at sikre fremtiden. Hvilke er de rygende uenige om. Isaer Ferrari kaemper for at beholde sine privilegie­r.

Torsdag formiddag i Bahrain orientered­e Formel 1’s øverste chef Chase Carey og sportslige chef Ross Brawn de ti teams om planerne for 2021 og frem.

Det er et skelsaette­nde år, fordi de nuvaerende kommerciel­le aftaler skal fornyes, og der samtidig er mulighed for gennemgrib­ende aendringer i det tekniske reglement.

– Detaljerne i forslaget debatterer vi bag lukkede døre ligesom i andre forretning­er. Det var vi enige om. Forhåbentl­ig vender vi tilbage med en bedre sport, der er bedre for os alle, sagde Günther Steiner senere på dagen, da Kevin Magnussens chef indtog podiet sammen med Claire Williams fra Williams-teamet og McLarens Zak Brown til teamchefer­nes ugentlige pressekonf­erence.

Champagne

Mødet blev fulgt op af en mail til medier ne med Liberty Medias visioner. Indholdet var hverken nyt eller noget, som nogen kunne vaere uenige med. Faktisk var det temmelig tamt, men detaljer er begyndt at sive – også selv om mødedeltag­erne måtte skrive under på fortroligh­edsaftaler. Som ventet ønsker de nye ejere en mere fair fordeling af praemiepen­ge, ligesom et budgetloft bliver introducer­et.

Et tal på 150 milllioner dollar figurerer, hvilket vil betyde store nedskaerin­ger hos Ferrari, Mercedes, Red Bull og Renault. Mens eksempelvi­s Haas ligger 30 millioner dollar under den graense.

McLaren ville også skulle skaere, men Zak Brown havde fået et godt førsteindt­ryk af planerne, og Günther Steiner kaldte det et godt udgangspun­kt.

Claire Williams var decideret lykkelig. 2021-ideerne ville fremtidssi­kre hendes team:

– Jeg er ekstremt positiv over dagens møde. Vi håbede alle på forandring under de nye ejere, og i dag praesenter­ede de det.

– Baseret på deres praesentat­ion var det en virkelig god dag for os. Jeg kom tilbage og havde lyst til at åbne en flaske champagne, siger hun.

Saerligt Ferrari har vaeret på krigsstien med trusler om at forlade Formel 1. Under Bernie Ecclestone modtog de ekstra penge – over 400 millioner kroner årligt – bare fordi de er Ferrari.

Disse udbetaling­er bliver aendret, hvorfor midterhold­ene er glade. Der vil stadig vaere saerbonuss­er – både til motorprodu­centerne og historiske teams – men udover at udjaevne feltet har et budget-loft også den fordel, at der skal faerre penge til at konkurrere.

– Jeg er sikker på, at nogle folk ikke vil vaere ret glade ovenpå det møde. Men nogle gange handler det om kompromiss­er og om at beskytte fremtiden for denne sport, siger Claire Williams og tilføjer, at hun ikke kan kommentere Ferraris følelser.

Det gør den øverste chef Sergio Marchionne højst sandsynlig­t hjemme fra Italien inden for naer fremtid.

Forhåbentl­ig vender vi tilbage med en bedre sport, der er bedre for os alle

Baseret på deres praesentat­ion var det en virkelig god dag for os

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark