Ekstra Bladet

MIN BROR FORSVANDTO­G BLEV FUNDET DØD

- ANDERS JENSEN aj@eb.dk

DEN SVAERE TID At tackle sorg efter at have mistet et familiemed­lem kan vaere svaert, og hvordan håndteres sorgen, hvis man er en offentlig person? Vi fortaeller her fire historier om sports-personligh­eder, der alle har mistet en eller flere, der stod dem naer

Den tidligere Brøndby-spiller Peter Foldgast oplevede et regulaert mareridt tilbage i april og maj 2010. 21. april det år blev Peters bror Martin Foldgast meldt savnet. De tre efterfølge­nde uger skulle vise sig at blive meget hårde for den tidligere Superligas­piller.

Peter brugte medierne til at efterlyse broderen. Det var en beslutning, der tog lang tid at komme til.

– Jeg brugte medierne meget aktivt for at kunne finde Martin, hvor jeg kontaktede en journalist og fortalte historien. Her gjorde han det klart for mig, at medierne ville stå klar, lige meget hvilket udfald der ville komme, og det skulle jeg lige taenke over. Jeg var villig til alt, og jeg taenkte ikke på efterspill­et, siger Peter, da Ekstra Bladet møder ham på en café i København.

Fik en klump i halsen

Peter vurderede, at det var klogt at fortaelle medierne om sin forsvundne bror, så han selv kunne fortaelle om omstaendig­hederne. Han fik dog en klump i halsen, da et billede af ham og Martin kom i avisen.

– Det er svaert som offentlig person at holde det skjult. Der er altid folk, der kender nogen. Jeg tog det på forkant, og på den måde var jeg med til selv at styre vinklen i forhold til sagen i højere grad, end hvis jeg ikke havde sagt det i offentligh­eden. Da jeg så et billede af Martin og mig på forsiden, ramte det mig, siger Peter.

Et stort chok

Martins forsvinden kom som et stort chok for Peter, da han havde snakket med broderen dagen inden, men han maerkede, at Martin var lidt fravaerend­e.

Ventetiden var lang for Peter, der til sidst gerne ville have en afklaring på det hele.

– Da der gik laengere tid uden spor, frygtede jeg det vaerste. De tre uger var et helvede og jeg nåede til sidst til et punkt, hvor jeg bare gerne ville have en afklaring. Uvisheden var det vaerste, og jeg sov ikke i de tre uger, siger han.

Fundet druknet

Det vaerst taenkelige var sket. Martin blev fundet død 11. maj 2010 – druknet i en mose. Tiden efter den frygtelige besked var hård for Peter.

Han fortaeller, at han efterfølge­nde gik rundt i en form for dvaletilst­and derhjemme, hvor han efter eget udsagn ’tågede lidt rundt’. Det hjalp ham meget at tale med folk om den svaere tid.

– Jeg gik til psykolog en enkelt gang, og det var fint. Ellers har jeg vaeret meget åben om det, men jeg var selvfølgel­ig berørt og ked af det, siger Peter.

For den tidligere Brøndbyspi­ller tog det lang tid at komme helt ovenpå igen, og i den periode var der tidspunkte­r, hvor Peter taenkte ekstra på sin bror.

Tog et helt år

– Det tog mig faktisk et helt år, før dagligdage­n blev normal igen. Det var vaerst, da jeg bare var derhjemme, for så mindede det mig om perioden ved Martins død, siger den tidligere Brøndbyspi­ller.

Peter husker tilbage på tiden med broderen, og her husker han specielt de gode øjeblikke, hvor Martin så Peter spille fodbold på Brøndby Stadion – både privat og i forbindels­e med Martins erhverv som fotojourna­list.

– Min bror gik rimelig meget op i min fodboldkar­riere og var ude at se mig, og her har vi nogle minder sammen. Det var fedt, at han var stolt af min fodboldkar­riere, og jeg var stolt af hans karriere som fotojourna­list. Jeg savner vores forhold som brødre.

Uvisheden var det vaerste, og jeg sov ikke i de tre uger

 ?? FOTO: LARS KRABBE/RITZAU SCANPIX ??
FOTO: LARS KRABBE/RITZAU SCANPIX
 ?? PRIVATFOTO ?? Martin Foldgast blev fundet død i en mose i 2010.
PRIVATFOTO Martin Foldgast blev fundet død i en mose i 2010.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark