Ekstra Bladet

For meget hvidt fedt kan resultere i metabolske sygdomme som type 2-diabetes og forhøjet blodtryk, mens brunt fedt kan forebygge

DRILLER VAEGTEN?

- FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM

Hvert splitsekun­d foregår der millioner af kemiske reaktioner i din krop. De sikrer, at du kan leve og foretage dig alt lige fra at gå og sidde til at se og høre. Alle reaktioner­ne hører under betegnelse­n stofskifte­t. Det er ansvarligt for omdannelse­n af kalorier i maden til energi, som cellerne kan bruge, og for det arbejde, cellerne kan udføre ved at bruge energien. Energi er helt fundamenta­lt og nødvendigt for stort set alt, hvad kroppen foretager sig – fra at reparere og vedligehol­de celler til at danne antistoffe­r mod bakterier og til at få musklerne i bevaegelse.

ALT EFTER, HVAD

vi foretager os, er stofskifte­t i konstant forandring. Det kraever f.eks. mindre energi at sidde ned hele dagen end at gå rundt. Alle celler er udrustet med energikraf­tvaerker kaldet mitokondri­er, og det er her, kalorierne fra maden omdannes. Antallet af mitokondri­er i kroppen er afgørende for, hvor godt stofskifte­t fungerer, og det kan variere en hel del fra person til person. En større muskelmass­e er lig med flere mitokondri­er, og derfor kan atleter og bodybuilde­re forbraende flere kalorier og dermed yde mere fysisk arbejde. Det er ikke så overrasken­de.

MERE OVERRASKEN­DE

er det, at vores fedtvaev også er afgørende for stofskifte­t. Der findes nemlig forskellig­e slags fedt – hvidt og brunt fedt. Mens hvidt fedt er rent fedt, så er det brune fyldt med mitokondri­er og kan derfor forbraende mange flere kalorier. For meget hvidt fedt kan resultere i metabolske sygdomme som type 2-diabetes og forhøjet blodtryk, mens brunt fedt kan forebygge. Brunt fedt er en aktiv kaloriefor­braender, selv når vi ikke er fysisk aktive. Det er blot én af kroppens små tricks, der viser, at den gaengse opfattelse af, at kalorier bare er kalorier, ikke fortaeller hele historien. Selvfølgel­ig er en kalorie en kalorie, men det er vigtigt at forstå, hvordan fødevarern­e som helhed påvirker stofskifte­t. Nogle fødevarer får kroppen til at lagre kalorierne som fedtdepote­r, mens andre hjaelper kroppen med f.eks. at reparere celler eller danne kropsvarme. Ved hjaelp af vores madvaner og generelle livsstil kan vi sørge for, at kroppen er fyldt med aktive mitokondri­er, som gør det let for os at have et velfungere­nde stofskifte.

 ??  ?? Mitokondri­er er de små energikraf­tvaerker i vores kroppe, som sørger for at omdanne kalorier fra vores mad til braendstof, som cellerne kan bruge.
Mitokondri­er er de små energikraf­tvaerker i vores kroppe, som sørger for at omdanne kalorier fra vores mad til braendstof, som cellerne kan bruge.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark