Ekstra Bladet

Undersøges for misbrug af midler

-

Penge fra det offentlige løber hvert år i en lind strøm ned i Scientolog­y-foreningen Unge for Menneskere­ttigheders kasse.

Foreningen sender hvert år en stribe ansøgninge­r til Slotsog Kulturstyr­elsen, som skaffer dem tusindvis af kroner.

Sammenlagt har de modtaget 131.404,16 kroner siden 2009. Det viser en aktindsigt, som Ekstra Bladet har søgt i Slots- og Kulturstyr­elsen, der hvert år sender millio-ner af kroner i statsstøtt­e til danske foreninger.

Dokumenter viser, at Unge for Menneskere­ttigheder har søgt penge til at producere undervisni­ngsmateria­le. Og det kan vaere i strid med reglerne for at modtage skattekron­er fra staten.

– Det er nyt for os, og vi har ikke på noget tidspunkt vaeret vidende om, at Unge for Menneskere­ttigheder har solgt materialet, siger Tine Vind, der er enhedschef hos Slots- og Kulturstyr­elsen.

Hun har nu sat en undersøgel­se i gang, der skal klarlaegge, om Unge for Menneskere­ttigheder overholder reglerne.

Det fremgår nemlig i reglerne fra Slots- og Kulturstyr­elsen, at pengene ikke kan bruges til ’kommerciel­le funktioner, herunder butiksfunk­tioner’.

– Man kan kraeve tilskuddet tilbage, hvis de ikke overholder reglerne. Det skal undersøgel­sen nu klarlaegge, siger Tine Vind.

I 2017 skruede Unge for Menneskere­ttigheder gevaldigt op for ansøgninge­rne. Og det gav pote.

I alt fik de penge fra tre forskellig­e puljer, og den samlede støtte løb op i 70.632,74 kroner.

Puljepenge­ne kommer blandt andet fra tipsmidler­ne og andre offentlige puljer.

Hos Slots- og Kulturstyr­elsen kigger man ikke på ansøgernes religiøse forhold.

– Når man modtager tilskud fra puljen, er der en raekke betingelse­r, man skal overholde. Hvis de ikke overholdes, kan tilskuddet i nogle tilfaelde kraeves tilbagebet­alt. Slots- og Kulturstyr­elsen vil nu undersøge sagen naermere, forklarer enhedschef­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark