Ekstra Bladet

Ekspert: Det ligner ikke terror

-

Angrebet i den tyske by Münster, hvor en 48-årig tysk statsborge­r lørdag eftermidda­g pløjede ind i en menneskema­engde og draebte tre personer, hvorefter han tog livet af sig selv, ligner ikke et terrorangr­eb.

Det tyske angreb kan ihvertfald ikke umiddelbar­t kobles til terrorangr­ebet, hvor en lastbil kørte ind i en menneskema­engde i Stockholm Centrum og draebte fem personer, selv om det også skete den 7. april for praecis et år siden.

Det begrunder terroreksp­erten Magnus Ranstorp.

– Jeg tror ikke det har en sammenhaen­g med terrorangr­ebet i Stockholm, overhovede­t. Stockholm-angrebet var meget velplanlag­t, det var planlagt i tre eller fire måneder. Angriberen i Stockholm (en 39-årig mand med usbekiske rødder red.) havde kontakt med formodede tadsjikisk­e IS-kommandøre­r i Syrien eller Irak.

– Og han var i konstant kontakt med dem. Endda, mens han kørte lastbilen brugte han en walkie talkie app, så han snakkede med dem i real-tid, og der er et helt spor af kommunikat­ion, siger Magnus Ranstorp til Ekstra Bladet.

Den 39-årige, der udførte det svenske angreb var imod Sverige fordi de var med i koalitione­n mod Islamisk Stat. Det var derfor han ville straffe Sverige.

– Men jeg er sikker på, at der ikke er nogen forbindels­e mellem de to angreb. Meget sikker. Jeg tror, det er et tilfaelde, at datoerne er de samme. Hvis de ville have lavet et nyt angreb ville de have gjort det i Stockholm. Det er meget usaedvanli­gt, når det gaelder terrorangr­eb, at man skyder sig selv bagefter. Det har vi ikke før set terroriste­r gøre lige efter et angreb.

– Det indikerer, at han har mentale problemer. Det her kan vaere en fyr, der bare er flippet ud, siger Ranstorp ud fra de nyeste oplysninge­r han får lørdag aften.

Gerningsma­nden kan have troet, han var 'en del' af noget, men vi ved endnu ikke, hvad det er, siger terroreksp­erten.

– Normalt, så draeber folk fra Islamisk Stat ikke sig selv. Det har de ikke 'lov' til, lyder det fra Ranstorp.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Gerningsma­nden køres her vaek af redningsfo­lk.
FOTO: RITZAU SCANPIX Gerningsma­nden køres her vaek af redningsfo­lk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark