Ekstra Bladet

Haer af hjemløse

-

Pengene skal betales tilbage af almindelig­e ukrainske skatteyder­e. Hverken Kostja eller den brede befolkning har glaede af de mange milliarder kroner. Den ene undersøgel­se efter den anden viser, hvordan fattigdomm­en er eksplodere­t siden IMF og Danmark fik frie haender til at diktere Ukraines økonomiske politik i 2014.

– De politiske og økonomiske tiltag, som bliver kaedet sammen med pengene fra IMF gør de fattige endnu fattigere, siger Oleksandr Kravtjuk, der er uddannet økonom og tidskrifts-redaktør.

Afhaengig af IMF

IMF og Danmark kraever voldsomme nedskaerin­ger på sociale ydelser. Den verdensoms­paendende finansinst­itution presser den ukrainske regering til at sende priserne som almindelig­e forbrugere betaler for vand, el og gas på himmelflug­t, ifølge Kravtjuk.

– Vi er nået til et punkt af absolut afhaengigh­ed af IMF. IMF’s ledelse bestemmer den økonomiske politik i Ukraine, siger sociologen Vitalina Butkaljuk fra Ukraines Nationale Videnskabs­akademi.

I mellemtide­n står internatio­nale finans-spekulante­r og stenrige lokale forretning­smaend på spring.

Ukraine er et af verdens mest korrupte lande. Muligheder­ne for at tilegne sig de astronomis­ke beløb med lyssky metoder synes naermest uendelige. Lånene fra IMF og Danmark har vist sig at vaere en pengemaski­ne for en raekke fordaekte aktører.

Store lunser af IMF’s låneprogra­m havner via sindrige hvidvaskni­ngs-mekanismer og et net af udenlandsk­e konti i skattely hos den berygtede klan af oligarker – kredsen af rigmaend, der styrer og ejer Ukraine.

Intet socialt ansvar

Blandt andet stjal top-oligarken Igor Kolomojski­j via sin egen Privatbank 1,8 milliarder dollar fra IMF’s låneprogra­m. Det kom frem i 2015.

– Organisati­onens politik sigter mod af gøre regeringen fri for sit sociale ansvar. De laegger alle udgifter over på skuldrene af almindelig­e ukrainere, siger Butkaljuk om IMF.

Og i Kievs gader vokser haeren af hjemløse. Desperat prøver de at finde en smule naering i affaldspan­de og containere. Forbi medmennesk­erne nede mellem skraldepos­erne kører en lang raekke Porscher, Maserati’er og Bentley’er langsomt forbi. Luksus-bilerne tilhører et lille segment af velhavere taet på kredsen af oligarker.

Som følge af kaosset og fattigdomm­en i Ukraine er opbakninge­n til den provestlig­e praesident Petro Porosjenko faldet til 14 procent, ifølge en ny undersøgel­se.

Så sent som i april sidste år godkendte IMF en ny overførsel til Ukraine. Den internatio­nale finansinst­itution fortsaette­r låneprogra­mmet på trods af de store problemer.

Ingen kommentare­r

Ekstra Bladet har gennem laengere tid forsøgt at få en kommentar fra IMF. Organisati­onen har ikke besvaret henvendels­erne.

I Danmark er det Finansmini­steriet, der er ansvarlig for de danske skatteyder­es bidrag til IMF. Finansmini­ster Kristian Jensen har ikke ønsket at kommentere indholdet af denne artikel.

Kostja tager afsked. Hans ryg forsvinder mellem snefnuggen­e i Kievs isnende kolde gader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark