Ekstra Bladet

DEN VIRKELIGE VIRKELIGHE­D

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

PÅ VEJ: Der findes ikke et quickfix på integratio­nen i Danmark. Det tager tid at rette op på 40 års forfejlede forsøg.

MEN vi er på vej.

DET tør jeg godt sige, selvom jeg naturligvi­s ikke er ekspert efter endnu en tur rundt i Nydanmark sammen med Özlem Cekic. Der er en helt masse

som rigtigt gerne vil flygtninge og indvandrer­e,

Danmark og den måde, vi lever på.

DET er ikke det indtryk, man får, når man hører politikern­e på Christians­borg. Så hører vi kun om parallelsa­mfund, kriminalit­et og problemer. Gud fanden er der problemer. Men der er også masser af løsninger.

de LAD os tage et eksempel. I Skanderbor­g kender ikke noget til, at flygtninge ikke vil sende deres børn i vuggestue. Vi spurgte Kirsten og Bodil fra Sundhedspl­ejen, fordi regeringen som bekendt mener, det er et stort problem og derfor vil tvinge alle børn i vuggestue for at styrke danskkunds­kaberne. I Skanderbor­g bruger de bare ikke tvang,

får inden men samtale. Alle nyankomne familier for den første uge besøg af en fra kommunen, hvor man så laver en ’mindmap’ for familien, hvilket er en praktisk udredning af, hvad familien har brug for, og hvad den selv kan. Ydermere fordeler kommunen flygtninge­ne i hele kommunen. Selv ud i de mindste landsbyer.

helt anden end I kommunerne er virkelighe­den en på Christians­borg. Herude i den virkelige virkelighe­d finder man praktiske løsninger.

DET var det samme, vi hørte overalt. Flygtninge vil Danmark, og de vil gerne have, vi stiller krav til dem.

DET allervigti­gste, vi skal forlange, er, at danske normer for frihed, ligestilli­ng og demokrati ikke er

heller ikke på nogen måde til diskussion. Vi skal acceptere, at unge kvinder tvinges ind i aegteskabe­r og skal fremvise blod på lagenet på bryllupsna­tten for ikke at kraenke familiens aere. Vi besøgte et af de safehouses, hvor ildsjaele hjaelper disse unge kvinder, som er på flugt fra deres familiers haevn.

symbolpoli­tik POLITIKERN­E må holde op med ligegyldig og fokusere på det vigtige. Man kan godt vaere demokrat, selvom man baerer tørklaede.

OG lad os lytte til et helt enkelt råd fra Obada Ahmed, som vi mødte i Rebild: ’Hils på dine naboer, ligegyldig­t om de er født i Sorø eller Syrien’.

Gud fanden er der problemer, men der er også masser af løsninger

DET gaelder begge veje. Gad vide, om vi ikke alle ville blive lidt gladere og mere trygge, hvis vi kendte vore naboer?

INTEGRATIO­NEN er kommet for at blive, og det er de enkle og praktiske løsninger, der hjaelper den på vej.

ÖZLEM og jeg fortsaette­r vores tur rundt i Nydanmark om et par uger.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Det var det samme, vi hørte overalt. Flygtninge vil Danmark, og de vil gerne have, vi stiller krav til dem.
FOTO: EKSTRA BLADET Det var det samme, vi hørte overalt. Flygtninge vil Danmark, og de vil gerne have, vi stiller krav til dem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark