Ekstra Bladet

JASONS SYV BUD

-

går den heftige diskussion om, I DISSE DAGE hvilke aendringer i Formel 1, der skal sikre den fremtidige interesse fra fans og sponsorer. Liberty Media har købt Formel 1-cirkusset, og vil lave en klassisk ’turn around’. Som ny ejer af en virksomhed tager de temperatur­en og analyserer den nye butik, for derefter at trimme og aendre. For så i sidste ende at optimere og tjene flere penge.

Heldigvis kan man som motorsport­s-entusiast glaede sig over – at den måde Liberty Media kan få flere penge i kassen – er ved at skabe mere spaending i verdens fornemste motorsport­sklasse. Hvordan det så skal føres ud i livet, er der delte meninger om.

et budgetloft på 150 mio. dollars, DER TALES OM hvor lønninger til kørere og marketingb­udget kommer oveni, og det er sød musik i ørerne på teams som Sauber, Force India, Williams og Haas. Mens de store kanoner som Mercedes og Ferrari formentlig har en ret stor skepsis over at skulle ’nøjes’ med at bruge så lidt penge. Det skal nok blive en følelsesla­det debat.

Bilerne skal også aendres, så der kommer flere naerkampe og overhaling­er, og så skal motorerne aendres så de bliver simplere og billigere, og gerne med mere larm.

syv bud på, hvordan jeg tror, at JEG HAR HER man kan skabe et endnu mere spaendende Formel 1-produkt:

1. Jaevnbyrdi­gheden blandt teams skal forøges, og det mener jeg – ganske i tråd med Liberty – skal ske ved at lave en Robin Hood. De mindre teams skal have en større del af pengene, som TV-rettighede­rne indbringer. Den andel må alt andet komme fra det, de store teams er vant til at modtage. Ferrari piver og truer med at traekke sig fra sporten, hvis de ikke får, hvad de er vant til, og det vil da vaere et sørgelig tab, hvis de smutter. Men i sidste ende tror jeg ikke, at Ferrari kan undvaere Formel 1.

skal vaere mindre komplicere­de

2. Bilerne og larme noget mere. Det var et alvorligt selvmål, da man introducer­ede de nuvaerende 1,6-liters turbomotor­er. Lyden, eller mangel på samme har kostet tabet af mange fans på laegterne. Man bør skille sig af med turbo-teknologie­n og gå tilbage til V8 eller allerhelst V10-sugemotore­r, og have en noget simplere hybrid-elmotor – måske til brug ved overhaling­er.

bør ligeledes laves simplere.

3. Aerodynami­kken Man har allerede meldt ud, at dette område skal leve videre uden de store aendringer, og det mener jeg er en fejl. Det koster teams oceaner af midler at teste i vindtunnel, og gennem saesonen er det et område med store udgifter, da teams har en konstant udvikling på området. Jeg mener, at FIA bør udvikle en forvinge og en bagvinge, som alle skal køre med. Så har man også mulighed for at konstruere en vinge med stor vindmodsta­nd, og på den måde gøre det lettere for en bagvedkøre­nde at få fordel af slipstream­ing.

Braendstof­påfyldning. Det var en skam, at

4. man afskaffede det element. Man så, hvordan kørerne startede løbet med forskellig maengde ombord, og det kunne igen give et ekstra spaendings­moment. Og så vil der jo også vaere de tilfaelde, hvor slangen ikke kommer ordentligt på, og så koster det dyrt, nøjagtigt som når et hjul ikke kommer rigtigt på hos Haas.

helt ud af boksen, så kunne

5. Skal man taenke man f.eks introducer­e et system, hvor man får point for kvalifikat­ionen, og så dernaest bytter man rundt på de otte bedste tider. Så hurtigste mand starter otter, naesthurti­gste syver osv. Når ottende hurtigste tid får lov at starte forrest, skulle der nok komme gang i løjerne.

Større tilgaengel­ighed. Formel 1 er en

6. sport, hvor man ikke har en chance for at komme i naerheden af kørerne, og det er på sin vis bare et tegn på, at det er her motorsport­ens guder, de befinder sig. Men man bør nok overveje, om det saelger flere billetter – at give folk lov til at komme taettere på pitten og paddock – og derved alt det hellige som vi kun ser på tv.

skal Formel 1 ud til et bredere

7. I det hele taget publikum, og det kan ske ved, at man fortsaette­r arbejdet med at gøre mere ved sociale medier. Og så er det alletiders, at der allerede nu er gang i en tv-produktion (til Netflix), hvor vi bliver lovet at komme helt taet på, hvad der foregår bag kulissen i Formel 1. Det skal blive spaendende at følge debatten på området.

Jeg mener, at FIA bør udvikle en forvinge og en bagvinge, som alle skal køre med

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Hårdt arbejde
Man bør skille sig af med turbo-teknologie­n og gå tilbage til V8 eller allerhelst V10-sugemotore­r, mener Jason Watt.
FOTO: JAN SOMMER Hårdt arbejde Man bør skille sig af med turbo-teknologie­n og gå tilbage til V8 eller allerhelst V10-sugemotore­r, mener Jason Watt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark