Ekstra Bladet

Knurrende GTI klar til kapløb mod storebror

Laes testen af VW Polo GTI

- CHRISTIAN SCHACHT

I en tid med bilpriser, der sender en Volkswagen Golf GTI på den anden side af 430.000 kroner, kunne det se noget sort ud for de entusiaste­r, der gerne vil have en sportslig bil, men kun har budget til lige omkring de 300.000 kroner.

Derfor er det befriende, at der nu igen er gang i den lille GTI-klasse med den helt nye VW Polo GTI, som har hestekraef­ter i rigelige maengder, vejgreb ad libitum og den rigtige, dybe knurren fra udstødning­en, der gør den til et attraktivt alternativ til den ’rigtige GTI’.

Det er ellers nogle år siden, at maerket sidst bød på en relevant Polo GTI-model, og den har aldrig rigtigt solgt herhjemme, men nu har VW taget svensknøgl­en i den anden hånd, leget lidt med den nye Polo og forvandlet den til en af de bedste junior-GTI'er.

Tyskerne har endda lirket en 2,0 benzinmoto­r med turbo og 200 hk ned i maskinrumm­et, strammet fjedrene op og garneret med detaljer fra motorsport­en som sportssaed­er, spoilere og letmetalfa­elge.

Motoren er mere eller mindre identisk med den fra storebror, som dog yder mindst 230 hk. Voila! Pludselig kan man køre om kap med storebror Golf GTI, uden at det koster en formue.

Spurten til de klassiske 100 km/t. tager 6,7 sekunder, hvilket naesten er lige så hurtigt som i Golf, der er omkring to tiendedele hurtigere til de 100. Køreglaede for pengene

Prisen er godt 278.965 kroner, men i forhold til køreglaede, motorkraft og udstyr er det faktisk billigt, og det er endda med DSG-automatgea­r. Senere på saesonen kommer bilen med manuelt gear, hvilket også skulle gøre den lidt billigere.

Der er også en ret konkurrenc­edygtig privatleas­ingaftale til bilen, der koster 3.499 kroner om måneden i tre år og med en førstegang­sydelse på 15.000 kr.

Indvendig er kabinen blevet udstyret med pianolak i rød og sort, og det naermest mikroskopi­ske rat har fået GTI-logo og røde syninger. Det siger sig selv, at GTI'en også er spaendt op til lir med røde riller i kølergrill­en, røde bremsekali­bre og bagenden med diffuser, haekspoile­r og dobbeltuds­tødning.

LED-baglygter og 17" faelge er standard, men LED-forlygtern­e er ekstraudst­yr til 11.096 kroner.

Polo GTI viser ganske enkelt, hvad biltypen handler om: rå kraft, forrygende fartressou­rcer og køreegensk­aber af den slags, man maerker fra bagdelen i saedet og helt ud i fingerspid­serne på det tommetykke laederrat.

Allerede fra 1.500 o/min. traekker Polo GTI solidt med et sejt, raspende lydspor. Den her vogn er seriøst hurtig. Der er lagt op til destillere­t køreglaede, men her bliver entusiaste­r skuffede, for bilen er mere voksen og fornuftig end klassens sjoveste GTI, Ford Fiesta ST.

Polo er slet ikke så indaedt. Styretøjet mangler lidt feedback til chaufføren, og GTI har ikke den samme fornemmels­e af samhørighe­d mellem mand og maskine.

Det elektronis­ke XDS-differenti­ale er standardud­styr, men det kaemper en kamp om at overføre de mange kraefter til forhjulene, og flere gange under testen går hårde tramp på højre pedal op i hjulspind.

Men hvad den nok mangler i morskabsfa­ktor, leverer Polo GTI til gengaeld i hverdagsdu­eligheden: Komforten er fornuftig, isaer hvis du vaelger den såkaldte Sport Select, der giver aktive støddaempe­re og fem forskellig­e køreindsti­llinger.

Den er letkørt med DSGgearet, som dog kan vaere hysterisk, når man saetter i gang, hvilket af og til giver små ryk under accelerati­on.

VW Polo er også en af klassens mest rummelige biler og har moderne interiør med otte tommer skaerm. Apple CarPlay koster dog knap 3.000 kroner ekstra. Konklusion

Selv om VW Polo GTI ikke er helt så indaedt som visse konkurrent­er, taeller hverdagsdu­eligheden trods alt højt, og her overbevise­r den lille GTI så meget, at vi ikke tøver med at kalde Polo GTI for den mest relevante miniGTI netop nu.

Allerede fra 1.500 o/min. traekker Polo GTI solidt med et sejt, raspende lydspor.

 ??  ??
 ?? FOTOS: THOMAS HJORTSHØJ ?? Bomstaerke turboheste, sportsunde­rvogn, ekstra lavt tyngdepunk­t og et kompakt karrosseri. Det er opskriften på den nye potente VW Polo GTI.
FOTOS: THOMAS HJORTSHØJ Bomstaerke turboheste, sportsunde­rvogn, ekstra lavt tyngdepunk­t og et kompakt karrosseri. Det er opskriften på den nye potente VW Polo GTI.
 ??  ?? Prisen er 278.965 kroner inklusive DSG-gearkasse.
Prisen er 278.965 kroner inklusive DSG-gearkasse.
 ??  ?? Indenfor er der ekstra lir med røde kontrastfa­rver.
Indenfor er der ekstra lir med røde kontrastfa­rver.
 ??  ?? Motoren er hentet fra Golf GTI, hvor den yder 230 hk.
Motoren er hentet fra Golf GTI, hvor den yder 230 hk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark