Ekstra Bladet

RUNDSPØRGE: Ny teknologi vil aendre vores forhold til transport i fremtiden

- FOTO: WAYMO

Bilproduce­nter, videnskabs­maend og ikke mindst tegneserie­laesere har i mange årtier drømt om en virkelighe­d, hvor bilerne kørte af sig selv - helt uden menneskeli­g indblandin­g og ikke mindst menneskeli­ge fejl.

De seneste år er drømmen rykket taettere på, og mange af datidens karikerede tegneserie­biler er så småt begyndt at køre rundt på vejen. Derfor er det måske tid til at traede et skridt dybere ned i drømmescen­ariet og overveje, hvem der skal eje alle disse selvkørend­e biler. Og ikke mindst, hvor mange af dem, der egentlig er brug for.

Sammenlign­ingstjenes­ten Samlino har i en rundspørge fået to forsikring­sselskaber og delebilstj­enesten GoMore til at give deres bud på, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Og der er bred enighed om, at de selvkørend­e biler vil vende op og ned på vores forhold til biltranspo­rt.

Det første, der sandsynlig­vis vil ske - og som allerede er i gang - er, at de faerreste vil købe deres egen bil. Bilen bliver i højere grad noget, vi deles om, mener i hvert fald GoMores direktør, Matias Dalsgaard:

- Bilerne vil i stedet vaere ejet af for eksempel leasingsel­skaber og blive tilgået via en raekke forskellig­e mobilitets­tjenester. Når bilerne engang bliver 100 pct. selvkørend­e, vil man formodentl­ig se faerre biler i bybilledet, fordi bilerne kan udnyttes bedre og vaere til gavn for flere brugere, siger Matias Dalsgaard og tilføjer:

- Det vil så også betyde et endeligt for de uendelige raekker af parkerede biler i storbyerne.

Hos forsikring­sselskaber­ne NEXT og ABCforsikr­ing forudsiger man desuden, at de selvkørend­e biler vil skabe store aendringer i den måde, vi forsikrer os på.

- Når teknologie­n viser sig staerk nok, kan menneskeli­ge fejl elimineres, hvilket vil forbedre trafiksikk­erheden og reducere behovet for bilforsikr­ing i traditione­l forstand. Men til gengaeld vil der formentlig opstå nye behov for at sikre sig imod tekniske fejl og nedbrud i den medfølgend­e teknologi, siger Eilif Nørgaard, direktør i ABCforsikr­ing.

Han bakkes op af direktøren i NEXT Forsikring, Pelle Martin Schmidt, der også ser selvkørend­e biler som en vej til faerre ulykker. Det til trods for den nylige ulykke i USA, hvor en fodgaenger døde efter at vaere blevet ramt af en selvkørend­e bil.

- Selvfølgel­ig vil der komme skader, som den vi har set i Arizona. Men sammenlign­et med, hvor mange skader, der sker med ikke-selvkørend­e biler, så tror jeg, vi vil se en statistik, som klart taler for en stigende maengde selvkørend­e funktioner og sikkerheds­maessige foranstalt­ninger i bilerne, siger Pelle Martin Schmidt.

Når bilerne bliver selvkørend­e, er det heller ikke nødvendigv­is passagerer­ne, som skal stå for forsikring­en, påpeger han.

- Man kan sagtens forestille sig en fremtid, hvor det er bilproduce­nterne, der er forsikring­stagerne, når det nu er dem, som udvikler de selvkørend­e funktioner. Men det vil kraeve en del aendringer i eksempelvi­s lovgivning­en, så jeg tror, det er noget, som er mindst 10 år ude i fremtiden.

 ??  ?? Amerikansk­e Waymo er et af de selskaber, der er kommet laengst med selvkørend­e bilteknolo­gi.
Amerikansk­e Waymo er et af de selskaber, der er kommet laengst med selvkørend­e bilteknolo­gi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark