Ekstra Bladet

SELVPORTRA­ET

- PRIVATFOTO

Digteren Theis Ørntoft er ligesom den mavesure og pessimisti­ske onkel til familiefes­ten, som altid kaefter op om alt det, der er galt Den bog, jeg er mest stolt over at have skrevet, er …

’Republikan­eren’, der handler om mordet på Julius Caesar, er efter min egen mening min hidtil bedste roman. Det er en spaendende thriller baseret på virkelige begivenhed­er, og laeseren får undervejs baggrunden serveret på en måde, så man ikke behøver vaere ekspert for at følge med.

Hvis jeg ikke må anbefale en af mine egne bøger, vil jeg afgjort anbefale denne …

Jeg har netop laest Robert Harris’ nyeste bog, ’Conclave’. Han er efter min mening en af de dygtigste forfattere for øjeblikket, og han serverer historien om kardinaler­nes valg af en ny pave så medrivende, at bogen naermest laeser sig selv. Jeg kunne ikke laegge den fra mig.

Af alle de bøger, der er skrevet nogensinde, ville jeg allerhelst have skrevet …

Frans G. Bengtssons ’Røde orm’. Det er uden sammenlign­ing verdens bedste vikingerom­an. Det er lidt afskraekke­nde, at der allerede findes sådan et mestervaer­k inden for genren, men jeg klør alligevel på med mine egne bøger om vikingerne …

Jeg har aldrig fået det gjort, men burde nok have laest …

Umberto Ecos ’Rosens navn’ er en hård nød at knaekke. Jeg er begyndt på den flere gange og er desvaerre aldrig kommet forbi side 50!

Jeg burde aldrig have laest …

Der er ingen bøger, jeg fortryder at have laest. Selv elendige laeseoplev­elser kan laere mig noget om, hvad der fungerer litteraert. Men hvis en bog ikke siger mig noget, får jeg sjaeldent laest den faerdig.

Jeg har selvfølgel­ig laest flest bøger i fysisk form, men taenker om e-bøger og lignende, at …

e-bøger er et godt alternativ til papirbøger. Først og fremmest er de lettere at tage med på ferie.

Om folk, der siger, de aldrig har laest en bog, taenker jeg, at …

Den almindelig­e mening er vel, at folk, der ikke laeser, snyder sig selv. Men jeg har mange venner, der hverken har laest mine bøger – eller ret mange andre. Livet er kort, og man bestemmer selv, hvad man vil bruge tid på.

Når jeg render ind i en skriveblok­ering, hjaelper det, at jeg …

Når det sker, hjaelper det som regel at gå en tur i Ørstedspar­ken eller Botanisk Have – eller Dyrehaven, hvis jeg virkelig er i krise. Er vejret dårligt, foretager jeg mig noget helt andet – ser en film eller en tv-serie. Når jeg er kørt fast, må jeg helt vaek fra skriveriet. Det hjaelper ikke at forsøge at tvinge inspiratio­nen frem.

Hvis folk tror, at forfattere bliver rige af at skrive bøger, så kan jeg supplere med, at … enkelte forfattere bliver rige, men de fleste af os kaemper for at opretholde samme årsløn som en kassedame. Jeg tjener paent på mit arbejde som grafiker og kan heller ikke undvaere den afveksling, jobbet giver. Jeg har netop haft en lang periode, hvor jeg bare kunne skrive løs, men jeg var ved at få kuk af isolatione­n. Det er ensomt at skrive, og jeg må erkende, at jeg har brug for selskab. Min forfatterm­aessige lykke ville vaere gjort, hvis …

For nogle år siden taenkte jeg, at lykken ville vaere at udkomme på tysk. Da det så skete, begyndte jeg at drømme om at udkomme på flere sprog. Nu er vikingebøg­erne solgt til Spanien, Rusland og Tjekkiet, og det er dejligt. Jeg håber at skrive flere gode bøger og få flere glade laesere. Økonomisk uafhaengig­hed ville vaere fint, men det ville nok ikke få mig til at holde op med at arbejde ved siden af. Hvis jeg var kulturmini­ster og skulle glaede landets forfattere, ville jeg helt sikkert …

Jeg tror ikke nødvendigv­is, at glade forfattere er gode forfattere. Jeg skrev ’Romeren’ på en blanding af vrede og desperatio­n over at vaere midt i 40’erne og ikke have drevet det til noget endnu. Jeg har aldrig modtaget en krone i støtte til mine bøger. Jeg skrev dem alligevel. Det samme vil andre blive ved med. Altid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark