Ekstra Bladet

Lavere priser

opladnings­hybrider på stødet. i danskerne fået har sig vaebne må de Men tålmodighe­d. med

- JENS OVERGAARD

Danskerne er hurtige til at spotte et godt tilbud.

Det afspejler sig i salget af plugin-hybridbile­r, også kaldet opladnings­hybrider, der kan lades op i stikkontak­ten og på papiret køre 30-60 km på ren strøm. Salget er nemlig steget markant, efter at afgifterne blev omlagt sidste efterår, hvor mange modeller faldt 50.000- 60.000 kroner.

Således blev der i første kvartal af 2018 solgt 850 plugin-hybrider, mens salget i hele 2017 var på 651 biler.

Selv om tallene er forholdsvi­s små, er tendensen klar: Det er ikke alene udsigten til delvist at kunne køre på strøm og på papiret have god braendstof­økonomi, som traekker. Netop de lave priser gør i mange tilfaelde pluginhybr­iderne til gode tilbud.

Således koster Kia Niro PHEV fra 269.000 kroner for den billigste variant, mens en Mercedes-Benz GLC 350e med en benzinmoto­r på 211 hk og en elmotor på 116 hk til 626.000 kroner er 73.000 kroner billigere end den tilsvarend­e version, der udelukkend­e har benzinmoto­r. VW Golf GTE faldt 70.000 kroner til 305.000 kroner, men steg dog efterfølge­nde hurtigt til 320.000 kroner.

Kia, VW, Volvo og Mercedes-Benz står indtil videre for størstedel­en af salget. Interesser­ede må dog vaebne sig med tålmodighe­d, for VW Golf GTE er eksempelvi­s udsolgt for i år, mens Volvo XC60 T8 Twin Engine slet ikke kan bestilles i øjeblikket.

Ventetider­ne er samtidig stigende på en raekke modeller. Leveringst­iden er treseks måneder på en Kia Niro PHEV, mens Kia Optima PHEV kan leveres inden for et par uger.

Gode tilbud

Lene Mejdahl Iversen, der er PR-koordinato­r hos Kia, ser flere årsager til, at Niro nu har succes.

- Dem, som køber modellen, er måske i forvejen på udkig efter en bil med en alternativ drivlinje, og nu, hvor prisen er faldet, så plugin-hybriden ikke er dyrere end en almindelig hybrid, kan den vaere et oplagt valg, siger hun.

Samtidig må Niro PHEV have 1.300 kg på krogen. Det kraever dog, at bilen også udstyres med større bremser til 4.000 kroner.

Hos Volkswagen oplever kommunikat­ionsmedarb­ejder Thomas Hjortshøj også, at opmaerksom­heden er stor.

- Der har vaeret en overvaelde­nde interesse for Golf GTE hos forhandler­ne. Det er en bil, som både giver motorkraft og udstyr for pengene. Den giver samtidig mulighed for at køre miljøvenli­gt og prøve, hvordan det er at køre elbil. Samtidig er der også kunder, som er meget fascinered­e af teknologie­n, siger han.

Volkswagen oplever isaer interesse for Golf GTE fra kunder i Norge, Holland og Danmark. Leverancer­ne er dog begraensed­e, fordi fabrikken er ved at omstille sig til den nye Golf VIII, der kommer til naeste forår. Naeste generation af Golf GTEmodelle­n, som får den nye 1,5 liter benzinmoto­r og laengere raekkevidd­e på batteridri­ft, følger dog først senere.

Flere modeller på vej

Sideløbend­e kommer der snart nyheder som pluginudga­ven af Toyota Prius, der koster fra 330.000 kroner, mens Hyundai Ioniq pluginhybr­id med en pris fra 260.000 kroner er Danmarks billigste af slagsen. De skal nok vaere med til at gøre markedet spaendende.

Der er også kommet lidt mere gang i salget af elbiler, som i første kvartal var på 168 biler mod 46 i samme periode i fjor. Det er dog stadig kun en skygge af det store salg i 2015, umiddelbar­t før afgifterne blev haevet.

Hos De Danske Bilimportø­rer hilser direktør Gunni Mikkelsen stigningen i salget af biler med elmotor velkommen.

- Det er bestemt en positiv udvikling, men ikke desto mindre er det jo fortsat meget få biler sammenlign­et med de konvention­elle af slagsen. For at sikre en fortsat udbredelse af de mere miljøvenli­ge biler, er det vigtigt, at markedsvil­kårene forbliver stabile, for der kommer hele tiden nye modeller på markedet, siger Gunni Mikkelsen.

Nu, hvor prisen er faldet, så pluginhybr­iden kke er dyrere, kan den vaere et oplagt valg

Det er en positiv udvikling, men ikke desto mindre er det jo meget få biler

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark