Ekstra Bladet

Schmeichel i modvind

Har tegnet kontrakt med den russiske tv-station RT, der har ry for at vaere Putins forlaenged­e arm

- JESPER RISE BØRJESEN LASSE MIKKELSEN ANDERS JENSEN FOTO: RITZAU SCANPIX rise@eb.dk; lm@eb.dk; aj@eb.dk

Forholdet mellem Vesten og Rusland er for tiden mere eller mindre lige så varmt som en vinter i Sibirien.

Syrien, indblandin­g i andre landes valg og den britiske Skripal-sag er blot nogle af steder, hvor den russiske praesident Vladimir Putin og en raekke vestlige ledere har krydset klinger.

Og midt i det hele har den danske målmands-legende Peter Schmeichel meldt sig under fanerne hos den russiske tv-kanal Russia Today, RT, hvor han i 11 programmer rejser rundt til vaertsbyer­ne for VM i Rusland.

I det første program, der blev sendt på RT i onsdags, besøger han byen Nizhny Novgorod, hvor han blandt andet laegger vejen forbi en bilfabrik, ser på kunst og maler de kendte babusjkadu­kker.

Saelger sin krop og sjael

Siden har den 54-årige målmand vaeret under hård beskydning fra flere sider.

– Han saelger sin krop og sjael til russisk propaganda, siger professor Hans Bonde fra Københavns Universite­t til TV2, ligesom de konservati­ves Rasmus Jarlov på Twitter har skrevet:

’Hvordan kan Peter Schmeichel få sig selv til det her? Reklamesøj­le for Putins propaganda­kanal Russia Today. Er der ingen nedre graense for, hvad folk vil gøre for penge?’

Fra den danske sportsverd­en er der dog vaesentlig­t mere tavst. Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med en raekke danske fodboldkom­mentatorer og -eksperter, men ingen af dem har ønsket at udtale sig til citat om Peter Schmeichel­s rolle hos RT.

Skønmaleri af Rusland

Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorfors­ker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier, mener, at Peter Schmeichel­s rolle er problemati­sk – om end han ikke synes, at selve programmet er på graensen til propaganda, selv om det maler et skønmaleri af Rusland.

– Jeg er meget skeptisk over for den rolle, han har. Det, der bliver interessan­t, er, hvordan hans rolle udfolder sig, når VM starter – altså når han begynder at komme på skaermen mere direkte.

– Hvis der opstår ballade undervejs, eksempelvi­s slåskampe mellem russiske og engelske fans, hvordan reagerer RT så?

– Hvor laegger de skylden, hvordan omtaler de de russiske myndighede­rs håndtering af det og så videre, siger Flemming Splidsboel Hansen.

– Peter Schmeichel siger i et interview med RT, at ’indtil videre er min erfaring, at alt forløber glat, og alt er velorganis­eret. Så mit råd er, at man slapper lidt af omkring de ting, som vi hver dag ser i de vestlige medier, og i stedet bare nyder det’. Hvad siger du til sådan en kommentar?

– Når han kommer med udtalelser af den slags, er han med til at legitimere RT og samtidig med til at legitimere Rusland og styret, siger Flemming Splidsboel Hansen, som finder det problemati­sk, at Peter Schmeichel i det hele taget har tegnet kontrakt med den russiske tv-station.

– RT er meget kontrovers­ielle, fordi de er statskontr­olleret og statsfinan­sieret, og de beskriver sig selv som et forsvarsmi­nisterium. De siger selv, at de skal beskrive den russiske vinkel, hvilket vil sige, at de altid er positive over for Rusland og altid ser det negative i Vesten.

Fremmed agent i USA

Netop RT’s meget ensidige daekning af begivenhed­er både i og uden for Rusland har givet tv-stationen problemer i både USA og Storbritan­nien.

– RT blev i november registrere­t som en fremmed agent i USA.

– Det vil sige, at deres journalist­er naermest bogstaveli­gt skal gå rundt med et skilt, hvor der står, at ’jeg er en fremmed agent, og I kan ikke stole på mig’.

– Det skyldes, at de amerikansk­e myndighede­r vurderer, at de laver propaganda, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Heller ikke i Storbritan­nien, hvor stationen har sendetilla­delse, er myndighede­rne vilde med RT.

– De britiske myndighede­r har flere gange givet dem det gule kort og pålagt dem at stramme op, fordi de er så ensidige. De er blevet truet med, at deres britiske sendetilla­delse bliver taget fra dem. Og det er altså det, som Peter Schmeichel er gået ind

Er der ingen nedre graense for, hvad folk vil gøre for penge

i mere eller mindre med åbne øjne.

Forsvar på Twitter

Den russiske ambassade i Danmark gik fredag på Twitter i forsvar for Peter Schmeichel.

Ambassaden skrev blandt andet:

’Sport har per definition vaeret ude af politik. Peter Schmeichel arbejder ikke for Putin, men for fodbolden.’

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at komme i kontakt med Peter Schmeichel via hans manager for en kommentar.

 ?? FOTO: AP ?? ’Sport har per definition vaeret ude af politik. Peter Schmeichel arbejder ikke for Putin, men for fodbolden’, skriver den russiske ambassade i Danmark på Twitter som et forsvar. Propaganda-Peter
Peter Schmeichel er ansat af den russiske tv-station...
FOTO: AP ’Sport har per definition vaeret ude af politik. Peter Schmeichel arbejder ikke for Putin, men for fodbolden’, skriver den russiske ambassade i Danmark på Twitter som et forsvar. Propaganda-Peter Peter Schmeichel er ansat af den russiske tv-station...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark