Ekstra Bladet

God for halv milliard i ejendomme

HAEVER STATSSTØTT­E: Scientolog­y er splittet op i flere forskellig­e selskaber

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG trs@eb.dk

Scientolog­y-kirken modtager hvert år tusindvis af skattekron­er i støtte til foreningen Unge for Menneskere­ttigheder.

Det kunne Ekstra Bladet i går afsløre.

Men det burde ikke vaere et problem for Scientolog­y selv at stå for de udgifter, som de har til deres aktivitete­r med at forsøge at hverve nye medlemmer og lave undervisni­ngsmateria­le om menneskere­ttigheder.

Kirken ejer nemlig flere prominente adresser i København, som lige nu er flere hundrede millioner kroner vaerd.

De to dyreste adresser, Nytorv 11 og Jernbanega­de 6, er placeret i hjertet af København.

Alene de to ejendomme har en anslået vaerdi af 140 millioner kroner.

Det viser en gennemgang, som Ekstra Bladet har lavet af kirkens ejendomme, som er offentligt tilgaengel­ige hos tinglysnin­gen.dk.

Samlet ejer Scientolog­y ejendomme for 410,7 millioner kroner, altså naesten en halv milliard.

Vild stigning

De fleste af ejendommen­e har en offentlig vurdering fra 2016. Og det er en noget beskeden vurdering, da de københavns­ke boligprise­r er steget eksplosivt de seneste år.

Direktøren i EDC Erhverv hos Poul Erik Bech, Jørgen Jørgensen, har et indgående kendskab til ejendomsma­rkedet i København. Han vurderer, at ejendommen­e i København er steget de seneste år.

– Der har vaeret en kraftig stigning i priserne på ejendomsma­rkedet i København, fordi der er en masse udenlandsk­e virksomhed­er, der har investeret i Danmark. Det skyldes sikkerhede­n i markedet og et meget lavt rentenivea­u, Jørgensen.

Han kender ikke ejendommen­e i Jernbanega­de og Nytorv, men han vurderer, at de offentlige vurderinge­r fra 2016 passer godt til det nuvaerende marked.

– Beliggenhe­den er jo strålende, men jeg vil sige, at vurderinge­n er fornuftig. Den kan måske godt saelges for mere, men det er ikke sikkert, siger ejendomsek­sperten fra EDC.

De fleste ejendomme, som siger Jørgen Scientolog­y ejer, er hovedsagel­igt placeret i København, men organisati­onen ejer også ejendomme i Glostrup.

Splittet op

Vi er så heldige, at vi købte mange af bygningern­e tilbage i 1980'erne, og deres vaerdi er steget voldsomt

Scientolog­y har splittet deres aktivitete­r op i lang raekke forskellig­e selskaber og foreninger.

Det er desvaerre ikke muligt at få et fuldt overblik over, hvor mange ejendomme de ejer.

Scientolog­y fortaeller selv, at de har vaeret heldige med, at ejendomsma­rkedet er steget.

’Hvad angår de mange bygninger, som kirken ejer i Danmark, er vi så heldige, at vi købte mange af dem tilbage i 1980'erne, og de er for laengst betalt ud, samtidig med at deres vaerdi er steget voldsomt på linje med alle andre bygninger i København’, skriver informatio­nschef i Scientolog­y Danmark Anette Refstrup i en mail til Ekstra Bladet.

Den nye store kirke og hovedsaede­t på den prominente adresse Nytorv 11 blev erhvervet i 2010.

’Den nye bygning på Nytorv 11 skiller sig i denne sammenhaen­g ud, da den hovedsagel­igt er finansiere­t gennem donationer fra vores medlemmer’, skriver Anette Refstrup videre i mailen.

Scientolog­y har selskaber under navnene Scientolog­y Kirken Danmark, New Era Publicatio­ns og Church of Scientolog­y.

Disse er blot nogle af selskabern­e, der ejer ejendomme på Sjaelland.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Den dyreste Dette er en af Scientolog­ys dyreste bygninger. Den er vurderet til 55 millioner kroner og er centralt placeret i København på Nytorv 11.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Den dyreste Dette er en af Scientolog­ys dyreste bygninger. Den er vurderet til 55 millioner kroner og er centralt placeret i København på Nytorv 11.
 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Scientolog­y har nordisk hovedsaede i København på adressen Nytorv 11 lige over for Københavns Byret. Scientolog­y Kirken København er blot et af de selskaber, som Scientolog­y ejer.
FOTO: STINE TIDSVILDE Scientolog­y har nordisk hovedsaede i København på adressen Nytorv 11 lige over for Københavns Byret. Scientolog­y Kirken København er blot et af de selskaber, som Scientolog­y ejer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark