Ekstra Bladet

Det går den rigtige vej

Da kulturmini­steren forlod DR i 2009, skrev hun en intern mail til medarbejde­rne, hvor hun roste ’Danmarks vigtigste kulturinst­itution’

- MARIE NØRGAARD marien@eb.dk

DR skal vaere anderledes. Det skal gentaenke sig selv og vaere mere fokuseret.

Og for at blive det skal Danmark Radio spare 20 procent af budgettet.

– DR skal ikke laengere vaere en bred mastodont, men et smalt fyrtårn, sagde kulturmini­ster Mette Bock (LA), der har siddet for bordenden under forhandlin­gerne af regeringen­s medieudspi­l, tidligere på ugen. Kulturmini­steren, der har en fortid som programdir­ektør i DR, havde dog en noget anden holdning, da hun forlod selvsamme ’mastodont’ i 2009.

Uenig i DR’s strategi

I en intern farvel-mail til DR’s medarbejde­re skrev Mette Bock, at DR var ’Danmarks vigtigste kulturinst­itution!, og at hun ’går ud ad døren med en rigtig god følelse af, at det går den rigtige vej’.

– Er DR stadig Danmarks vigtigste kulturinst­itution?

’Jeg mener praecis det samme om DR’s rolle, som jeg mente, da jeg forlod institutio­nen: DR skal vaere en kulturinst­itution’, skriver kulturmini­steren i en mail til Ekstra Bladet.

Hun forklarer, at hun som programdir­ektør så to forskellig­e strategisk­e spor for DR: Enten skulle DR forblive som de – og resten af mediemarke­det – var for at holde på seere og lyttere, eller også skulle DR adskille sig fra markedet.

’Den davaerende direktion ønskede at laegge sig mere op af markedet, end jeg gjorde.’

– Du skriver, at DR går ’den rigtige vej’. Er den vej blevet en anden?

’Som jeg skrev i afskedsmai­len, var tidspunkte­t for min ansaettels­e i DR ikke rigtigt i den forstand, at man lagde så markant vaegt på seerog lyttertal. Mit perspektiv var ikke kvantitet, men kvalitet. Og jeg må sige, at det håb, jeg havde til den omtalte organisati­onsaendrin­g, ikke fik den gennemslag­skraft, som jeg håbede dengang.’

Ny tids praemisser

– I mailen kalder du DR for ’din’ virksomhed. Hvis vi går ud fra det, hvordan føles det så at skaere 20 procent af sin egen virksomhed?

’Jeg naerer fortsat stor veneration for DR og er sikker på, at vi fortsat har et DR i mange år frem. I et lille land og sprogområd­e som Danmark er der ganske enkelt en raekke meget vigtige public service-opgaver, som markedet hverken kan eller vil løfte. Det er med andre ord fortsat godt, at Danmark har et DR – men det skal vaere på en ny tids praemisser’, svarer hun i mailen.

AEndret mediemarke­d

Kulturmini­steren eller den afgående programdir­ektør, som hun var i 2009, mente dengang, at DR blev drevet med ’sund fornuft’.

– Hvad har aendret sig siden? ’Mediemarke­det har aendret sig markant, og udbuddet – også af kvalitetsi­ndhold – er blevet langt større. Derfor skal DR’s rolle og omfang naturligvi­s aendre sig. Når markedet kan løfte flere opgaver, kan de statsejede medier blive mindre.’

I mailen forsikrede Mette Bock også medarbejde­rne om, at hun ’vil blive en engageret ambassadør for DR i årene, der kommer’.

– Er en besparelse på 700 millioner kroner at vaere en engageret ambassadør?

’Jeg opfatter fortsat mig selv som ambassadør for DR som kulturinst­itution. Og jeg ønsker fortsat at prioritere kvalitet frem for kvantitet. Mit perspektiv på DR’s opgave er praecis det samme, som da jeg var en del af institutio­nen.

Mit håb er, at DR forstår det helt tydelige signal om, at institutio­nen skal gentaenke sig selv som kulturinst­itution, så vi får åbnet et helt nyt kapitel.’

’DR får fortsat, efter fuld indfasning af besparelse­n, cirka tre milliarder om året stillet til rådighed. Ingen anden kulturinst­itution i Danmark har samme vilkår’, fastslår kulturmini­steren.

Ingen anden kulturinst­itution i Danmark har samme vilkår

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kulturmini­ster Mette Bock (LA) har tidligere vaeret programdir­ektør i DR, som hun nu vil skaere med 20 procent. I en intern mail fra sin afgang kalder hun DR ’Danmarks vigtigste kulturinst­itution’ og lover at ’blive en engageret ambassadør i årene, der...
FOTO: RITZAU SCANPIX Kulturmini­ster Mette Bock (LA) har tidligere vaeret programdir­ektør i DR, som hun nu vil skaere med 20 procent. I en intern mail fra sin afgang kalder hun DR ’Danmarks vigtigste kulturinst­itution’ og lover at ’blive en engageret ambassadør i årene, der...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark