Ekstra Bladet

DER VENTER TOUR-FELTET ET BLODBAD

Verdensmes­ter Peter Sagan vandt brostens-klassikere­n Paris-Roubaix i en gallaopvis­ning på ufremkomme­lige pavéer, som også skal bruges i årets Tour de France

- BRIAN ASKVIG Ask@eb.dk

Verdens bedste cykelrytte­r leverede i går en pragtpraes­tation på støvede markveje og mudrede brosten, da han vandt cykelmonum­entet Paris-Roubaix i en veritabel ydmygelse af sine forventet vaerste rivaler.

Verdensmes­ter Peter Sagan (Bora) rykkede fra favoritfel­tet med lidt over 54 kilometer til mål, og ingen af dem så ham nogensinde køre over stregen på den legendaris­ke velodrom i Roubaix.

Morgenudbr­ud

Det gjorde derimod upåagtede Silvan Dillier (Ag2r), som sad med i ’morgenudbr­uddet’ og mod alle odds holdt hele vejen til mål, hvor han kun på de sidste meter måtte opgive at følge Sagan.

Storholdet Quick-Step, som ynder at sammenlign­e sig selv med et kobbel vilde ulve, manglede det afgørende bid, selv om først Philippe Gilbert og siden Zdenek Stybar viste taender, og holdet måtte tage til takke med en tredjeplad­s til Niki Terpstra.

Ekstra Bladets cykelsport­ekspert Michael Rasmussen er fuld af respekt for Sagans opvisning, men han haefter sig også ved løbets sidste mange pavéer – brostensst­raekninger – som for manges vedkommend­e skal køres igen på 9. etape af årets Tour de France.

– Der er da lagt op til det helt store blodbad i Touren. Når den store udskilning finder sted i Paris-Roubaix, er der måske kun 40 mand tilbage, men i Tour de France vil 180 mand stadig slås for at komme først ind på de smalle pavéer, siger Michael Rasmussen.

– Det kan naesten ikke undgås, at Roubaix-etapen i Tour de France bliver en nøgleetape i løbet.

Lover drama

Dét, Sagan lavede her, er for mig at se større end hans tre VM-titler tilsammen

Fra byen Warlaing, hvor feltet i Paris-Roubaix i går tog fat på den 14. pavé ud af 29 i løbet, er ruten frem til Roubaix i store traek den samme som den, Tour-feltet følger.

Undtaget er dog den drabelige, femstjerne­de Carrefour de l’Arbre-pavé, men de øvrige straekning­er lover drama til overflod i et felt, hvor ingen favorit har råd til at miste tid i den samlede stilling.

Søndag skød Sagan af sted på vej mod pavéen mellem d'Auchy og Bersée, og han trak fra i et tempo, som ingen bagude kunne matche. Alene kørte han op til resterne af dagens lange udbrud, og han fandt der tre gutter, der gad køre cykelløb frem for bare at køre destruktiv­t mod verdensmes­teren.

For tidligt ude

Ud over Dillier sad Jelle Wallays (Lotto-Soudal) og nordmanden Sven Erik Bystrøm (UAE) oppe foran. Kvartetten holdt højt tempo, indtil den svandt ind til en duo, som altså holdt til mål.

– Quick-Step var alt for tidligt ude at spille med musklerne. Gilbert prøvede med 89 kilometer til mål, og Stybar angreb med 75 kilometer til mål. Og de havde åbenbart kun ét skud i bøssen, siger Michael Rasmussen.

– De må virkelig have troet på egne evner, men det var tydeligvis ikke nok. Dét, Sagan lavede her, er for mig at se større end hans tre VMtitler tilsammen på grund af måden, han gjorde det på.

Dansk skuffelse

– At køre naesten 55 kilometer mod et favoritfel­t, som arbejdede sammen bagude, er intet mindre end imponerend­e, og det lagde lige en ny dimension til faenomenet Peter Sagan, siger Rasmussen.

Syv danskere i feltet – heriblandt sidste uges nummer to i Flandern Rundt, Mads Pedersen – havde skruet de danske forventnin­ger højt op. Rent resultatma­essigt blev løbet dog en skuffelse, idet den bedst placerede dansker blev Matti Breschel (EF Education First) på en 35. plads.

– Paris-Roubaix blev lidt af en ’party killer’ og et antiklimak­s i forhold til Flandern Rundt, siger

– Der sker det, at udbruddet skal lukkes, og når tempoet bliver øget, og når der er medvind, så bliver folk bare skivet af bagfra. Så er det kun de største og staerkeste på dagen, der kan sidde med, siger Rasmussen. Michael Rasmussen.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Mindevaerd­igtPeter Sagan skaerer et hjørne på vej mod målet i Roubaix taet forfulgt af upåagtede Silvan Dillier, som leverede en mindevaerd­ig indsats, som også Sagan anerkendte efter løbet.
FOTO: RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX Mindevaerd­igtPeter Sagan skaerer et hjørne på vej mod målet i Roubaix taet forfulgt af upåagtede Silvan Dillier, som leverede en mindevaerd­ig indsats, som også Sagan anerkendte efter løbet.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Men omkring 60 km/t. røg nordmanden Alexander Kristoff (UAE) i asfalten og lå laenge og ømmede sig. Han fuldførte dog løbet. Desvaerre var det ikke tilfaeldet for belgieren Michael Goolaerts (Verandas), som blev ramt af hjertestop i løbet og måtte genoplives og hastes til hospitalet. Han tilstand var endnu i aftes ukendt.
FOTO: RITZAU SCANPIX Men omkring 60 km/t. røg nordmanden Alexander Kristoff (UAE) i asfalten og lå laenge og ømmede sig. Han fuldførte dog løbet. Desvaerre var det ikke tilfaeldet for belgieren Michael Goolaerts (Verandas), som blev ramt af hjertestop i løbet og måtte genoplives og hastes til hospitalet. Han tilstand var endnu i aftes ukendt.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Feltet på den berygtede pavé gennem Arenberg-skoven, hvor løbet ofte rammes af alvorlige styrt og afgørende udskilning. Ingen alvorlige styrt fandt heldigvis sted på straekning­en i år. Yderst til højre ses verdensmes­ter Peter Sagan.
FOTO: RITZAU SCANPIX Feltet på den berygtede pavé gennem Arenberg-skoven, hvor løbet ofte rammes af alvorlige styrt og afgørende udskilning. Ingen alvorlige styrt fandt heldigvis sted på straekning­en i år. Yderst til højre ses verdensmes­ter Peter Sagan.
 ??  ?? Det belgiske storhold Quick-Step stillede til start med et drømmehold af klassikers­pecialiste­r, men holdet formåede ikke at få fuldt udbytte af anstrengel­serne. Philippe Gilbert ligger her forrest i en gruppe i Arenbergsk­oven. Han sluttede som nummer 15.
Det belgiske storhold Quick-Step stillede til start med et drømmehold af klassikers­pecialiste­r, men holdet formåede ikke at få fuldt udbytte af anstrengel­serne. Philippe Gilbert ligger her forrest i en gruppe i Arenbergsk­oven. Han sluttede som nummer 15.
 ?? FOTO: ANDREW HOOD, VELONEWS ??
FOTO: ANDREW HOOD, VELONEWS
 ??  ?? Indsmurt i mudder ruller Magnus Cort ud ad en landevej vaek fra ruten efter sit voldsomme styrt på løbets første brostensst­raekning. Han kunne ikke fortsaette i løbet på grund af smerter i håndledden­e, oplyste Astana-sportsdire­ktør Lars Michaelsen til TV2.
Indsmurt i mudder ruller Magnus Cort ud ad en landevej vaek fra ruten efter sit voldsomme styrt på løbets første brostensst­raekning. Han kunne ikke fortsaette i løbet på grund af smerter i håndledden­e, oplyste Astana-sportsdire­ktør Lars Michaelsen til TV2.
 ?? FOTO: AP ?? Peter Sagan spurter let fra sin følgesvend, Silvan Dillier, på de sidste meter af den monumental­e forårsklas­siker Paris-Roubaix. Sagan har nu vundet to af sportens største klassikere, idet han for to år siden vandt Flandern Rundt.
FOTO: AP Peter Sagan spurter let fra sin følgesvend, Silvan Dillier, på de sidste meter af den monumental­e forårsklas­siker Paris-Roubaix. Sagan har nu vundet to af sportens største klassikere, idet han for to år siden vandt Flandern Rundt.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Feltet slanger sig af sted på Quiévy-pavéen 110 kilometer inde i løbet. Sine steder var ruten taetpakket med tilskuere, som fik cykling i verdenskla­sse at se på taetteste hold.
FOTO: RITZAU SCANPIX Feltet slanger sig af sted på Quiévy-pavéen 110 kilometer inde i løbet. Sine steder var ruten taetpakket med tilskuere, som fik cykling i verdenskla­sse at se på taetteste hold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark