Ekstra Bladet

HANS ROLLE ER UDSPILLET

- Michael Rasmussen

cyklings undergang FRYGTEN FOR DANSK var udtalt, da først Bjarne Riis og siden Michael Skelde måtte laegge deres profession­elle cykelhold i graven. Faerre talenter ville få chancen, forlød det, men det har vist sig, at frygten var aldeles ubegrundet.

Der er ganske enkelt ingen grund til at savne Riis i den sammenhaen­g. Snarere tvaertimod. I hans tid på World Tour’en var de danske ryttere med få undtagelse­r kanonføde i den store krig på landevejen. De skulle agere hjaelperyt­tere for de store stjerner, og de nåede aldrig laengere i karrieren end til at vaere traekdyr.

og hans World Tour-hold – og UDEN RIIS uden Skeldes prokontine­ntal-hold – er der ingen badebillet­ter til danske kontinenta­lryttere. Mens Riis gav chancen til alt for mange unge ryttere, som ganske enkelt ikke havde talentet, er det i dag kun det rå og usminkede talent, der finder vej til cykelsport­ens højeste niveau.

Der er de ikke laengere bare henvist til at slide for andre. De får chancen selv, og de griber den, hvilket Mads Pedersens andenplads i Flandern Rundt er et eksempel på. Han har skabt sig plads på World Tour’en uden den motor, som Riis’ hold havde ry for at vaere, og det samme har ryttere som Søren Kragh Andersen og Magnus Cort.

Imens har Riis hyret Skelde til at drive sit kontinenta­lhold, som for mig at se er et projekt, der aldrig udvikler sig til mere. Det er et hyggeproje­kt, som dog i det mindste leverer turguider til netvaerket Virtu Business Club, så erhvervsfo­lk kan cykle en tur med ryttere, der lugter lidt af stjerne.

Mens talenterne stråler, og cykelsport­en blomstrer i en epoke uden Riis, bliver det svaerere og svaerere at se, hvilken rolle han skulle spille i fremtidens cykelsport

at Riis selv har indset, at NOGET TYDER PÅ, hans rolle i profession­el cykelsport er udspillet. Han har aktivt arbejdet på at få afsat en af sine bedste ryttere på kontinenta­lholdet, nemlig Kasper Asgreen, som for nylig røg til World Tour-holdet QuickStep.

Det tager jeg som tegn på, at hans ambitionsn­iveau på egne vegne er temmelig lavt, og at han allerede nu har udelukket muligheden for at skabe et profession­elt hold naeste år.

Riis synes at have opgivet World Tourdrømme­n. Han er åbenlyst mere optaget af sin erhvervska­rriere, selv om den heller ikke synes at vaere i strålende udvikling. Ikke meget er sket, siden han og Lars Seier Christense­n i februar 2016 serverede den tyndeste kop te nogensinde, da de praesenter­ede deres projekt på et pressemøde på Hotel d’Angleterre i København.

60 millioner for at etablere RIIS SKAL BRUGE et hold på World Tour-niveau, og de penge har han end ikke med rigmaenden­e Jan Bech Andersen og Lars Seier Christense­n i ryggen kunnet rejse. Ingen sponsor har villet betale, og man må efterhånde­n overveje, om det er Riis selv, der er problemet.

Det momentum, han engang havde, er vaek, for det er efterhånde­n laenge siden, han var en del af sporten på øverste plan. Sidst, vi så noget til ham, var vel, da han cyklede rundt på en graesmark i Italien iført garbadineb­ukser og pullover og underviste sit kvindehold i positionsk­amp i feltet.

af Rapport om doping RIIS ER FORTSAT PLETTET i dansk cykelsport, som blev udgivet i 2015. I den blev Riis erklaeret utrovaerdi­g og uvaerdig til at arbejde i cykelsport­en, og det officielle sports-Danmark har ikke aendret syn på ham siden da.

Når man så dertil laegger, at hans betydning for dansk cyklings udvikling har vaeret staerkt overvurder­et, forstår man bedre sponsorern­es tilbagehol­denhed.

Mens talenterne stråler, og cykelsport­en blomstrer i en epoke uden Riis, bliver det svaerere og svaerere at se, hvilken rolle han skulle spille i fremtidens cykelsport.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Dansk cykling klarer sig glimrende uden Bjarne Riis, som vist også selv har indset, at hans rolle i profession­el cykling er udspillet, mener Michael Rasmussen.
FOTO: ALL OVER PRESS Dansk cykling klarer sig glimrende uden Bjarne Riis, som vist også selv har indset, at hans rolle i profession­el cykling er udspillet, mener Michael Rasmussen.
 ??  ?? EKSTRA BLADETS CYKEL-EKSPERT
EKSTRA BLADETS CYKEL-EKSPERT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark