Ekstra Bladet

Skal jeg slette min Facebook-profil?

-

Hvordan klarede Mark Zuckerberg de to høringer?

Hvis man forventede at se en oprigtig og trovaerdig Mark Zuckerberg, så blev man skuffet. Det var tydeligt, at Facebook-chefen bogstaveli­gt talt havde en snor i ryggen fra firmaets dyre advokater og rådgivere, der meget udspekuler­et havde traenet ham i at traekke tiden ud og svare vigende på alle centrale spørgsmål, der kunne få ham og Facebook i problemer.

Hvad forsøgte Zuckerberg primaert at vige udenom? Facebook frygter, at sagen kan få politikern­e til at lave nye regler og love. Derfor gjorde Zuckerberg alt for at svare afvigende, når politikern­e bad ham om en garanti for, at han vil støtte strammere regler. I stedet sagde han, at regler er gode, hvis de er de rigtige regler. Vel at maerke for Facebook. Regler må ikke stå i vejen for innovation, var Zuckerberg­s budskab.

Har sagen så intet aendret hos Facebook?

Jo, den har allerede aendret en masse. For at komme politikern­e i møde og forhindre lovgivning, Facebook ikke kan styre, har firmaet selv strammet op på, hvordan data deles med apps. Brugerne har også fået nye muligheder for at aendre deres privatlivs­indstillin­ger. Firmaet kulegraver samtidig det misbrug, der kan vaere sket af brugernes data hos både Cambridge Analytica og andre firmaer, der har haft adgang til brugerdata.

Er sagen så slem, at man bør droppe sin Facebook-profil? Det er et meget personligt spørgsmål. Mange har stor glaede af Facebook og kan ikke undvaere platformen, fordi den er dybt integreret i mange tjenester og funktioner, man har brug for på nettet. Men sagen viser med al tydelighed, at man bør beskytte sig meget bedre ved at udnytte de indstillin­ger til privatliv, der findes på Facebook.

Hvad skal der ske nu?

Den politiske debat fortsaette­r de kommende måneder i USA, hvor flere politikere foreslår nye love, der giver brugerne større magt over deres data og begraenser Facebooks muligheder for at tjene penge på brugerne. Udsigten til, at forslagene faktisk bliver til virkelighe­d er derimod begraenset. Det er mere realistisk, at den undersøgel­se, de amerikansk­e myndighede­r har sat i gang, fører til indgreb og måske bøder. Flere private retssager er også på vej mod Facebook.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark