Ekstra Bladet

Engell FACADEN Faglig mastodont bag lukkede døre

-

af LO’s og FTF’s tillidsfol­k NÅR ET FLERTAL i dag på ekstraordi­naere kongresser vedtager en fusion med over en million medlemmer, sker det bag lukkede døre og nedrullede gardiner. Ingen adgang for medierne.

Forklaring­en er, at de delegerede skal have lov at handle sagen af i fred og ro.

ARGUMENT, som må give bange anelser ET om den fremtidige faglige mastodonts evne til moderne, offensiv kommunikat­ion, saette dagsorden og i det hele taget komme til at spille en rolle – udover bare at vaere stor.

Og der er ellers god grund til at genvinde dagsordene­n. LO bløder 20.000 medlemmer om året og medlemssit­uationen blev ikke bedre, fordi Harald Børsting gik og Lizette Risgaard tog over. Det var ellers planen. Men både LO og FTF lider af et meget stort problem: Trods meget store ressourcer, får de ikke meget ud af det hverken i forhold til Christians­borg eller medierne. Og dermed medlemmern­e.

fusionen kan heller ikke TIDSPUNKTE­T FOR vaere mere skaebnetun­gt: Fredag. 13. På vej til en mulig storkonfli­kt af historisk omfang.

Hidtil har landets største forbund, 3F, med en enstemmig hovedbesty­relsesbesl­utning, vaeret imod fusionen, og dermed skabt stor usikkerhed om, hvorvidt den overhovede­t kunne vedtages. Men i 11. time har 3F skiftet kurs. Nu mener stort set 100 pct., man skal sige ja, fordi det er sikret, at det lokale faglige arbejde i den nye fusion styrkes.

kaempen til at glide DET FÅR FORMENTLIG ned. Men helt sikkert er det ikke. Dels kraeves der tre fjerdedele­s flertal på kongresser­ne, dels er der både i LO og FTF hardcore modstander­e af fusionen isaer mindre forbund som Prosa, Finansforb­undet, stilladsar­bejdere, Blik&Rør, malerne og forsikring­sfolket. Men tilsammen en del og i øvrigt ved ingen, om alle delegerede stemmer, som deres forbund anbefaler.

Men de store forbund i LO og FTF siger ja – fra Metal til sygeplejer­skerne, fra HK til laererne.

den nye fusion egentlig? MEN HVAD SKAL

Medlemmern­e har vi ikke hørt meget til, og selv om der op til kongresser­ne ikke er sparet på flotte ord om, hvor enorm indflydels­e den nye organisati­on får, sker der ikke megen fornyelse.

LO’s formand, Lizette Risgaard, bliver ny formand for fusionen, FTF’s Bente Sorgenfrey naestforma­nd og i øvrigt er alt ved det gamle. FTF saetter Majbritt Berlau ind som en af naestforma­endene og i øvrigt er det hele aftalt på forhånd.

er det langt

I VIRKELIGHE­DENS VERDEN mere interessan­t, hvordan OK18-forhandlin­gerne udvikler sig. Eller hvem der bliver FOA’s nye formand efter karismatis­ke Dennis Kristensen.

For magten i fagbevaege­lsen forbliver uaendret. LO aeder FTF, men det er fortsat de staerke forbundsfo­rmaend, Metals Claus Jensen, 3F’s Per Christense­n og HK’s Kim Simonsen. HK-formanden har dog haft pistolen for brystet. Stemmes fusionen ned, må han regne med, de knap 70.000 medlemmer i HK Stat og HK Kommunal fordufter til FTF.

afgørende er, at forhandlin­gsretten MEN DET HELT – overenskom­sterne – fortsat ligger i forbundene – ikke i den nye fusion.

Formandska­bet Lizette og Bente har ikke en brik med overenskom­stforhandl­ingerne at gøre. Det tager de tunge drenge sig af.

Hvad skal de så? Ja, først og fremmest fyre en masse medarbejde­re i den nye fusion, skaere hårdt ned på omkostning­erne for at nedsaette kontingent­erne. Planen er, at fusionen skal levere 25 pct. på løn- og personaleu­dgifter. Effektivis­ering af de administra­tive udgifter nedskaeres med 30 pct. Kontingent­reduktion for LO-forbundene på 46 mill. Isaer FOA har presset på. Deres medlemmer gider ikke betale kassen til det dyre LO.

fusionens tilhaenger­e en DERNAEST HAR våd drøm om, at over en million lønmodtage­re samlet under samme tag, vil få markant politisk og mediemaess­ig slagkraft. Det tyder intet på.

Både det nuvaerende LO og FTF arbejder mediemaess­igt som hemmelige organisati­oner og siden Ryanair-sagen findes der stort set ikke et eksempel på, at LO har sat noget, der minder om en samfundspo­litisk vaesentlig dagsorden. FTF heller ikke. På samme tidspunkt har Metals Claus Jensen vaeret ghostwrite­r på flere af Løkke-regeringen­s udspil.

FORBUNDS-BOSSERNE, der har de DET ER politiske forbindels­er fra Løkke til Mette. Fra Thulesen-Dahl til Pia Olsen Dyhr.

Lizette Risgaard kindkysser også lidt på Lars Løkke, når de indgår trepartsaf­taler, men det hele sker under formaenden­es skarpe blik.

Sjovt nok har der heller ikke vaeret nogen debat eller valgkamp om fusionen. Hvor har medlemmern­e vaeret? Svar: Fravaerend­e. Der er stort set ikke et menigt medlem, der har orket at skrive et laeserbrev. Enkelte tillidsfol­k, men ellers stilhed. Danmarkshi­storiens største faglige fusion foregår i stilhed.

mellem SELV OM SAMMENSKUD­SGILDET

LO og FTF faktisk betyder slutningen på over 100 år med en arbejderbe­vaegelse samlet under Socialdemo­kratiet og LO.

På Christians­borg er fusionspla­nerne mødt med rungende tavshed og i medierne har sagen stort set intet fyldt.

Men som en LO-medarbejde­r forleden sagde: ’Det er jo en intern sag’. Tja, med den holdning bliver det svaert at saette mange dagsordene­r.

organisati­on efter en ordentlig HVIS DEN NYE rundbarber­ing får noget analytisk kraft, styrke til at saette vaesentlig­e dagsordene­r. At kunne matche Finansmini­steriet, DI, og en stribe taenketank­e – så vil det vaere spaendende. Men det vil også vaere noget af et stilskifte.

Vedtages projektet i dag, vil dørene blive åbnet og pressen kan få lov at fotografer­e den klappende forsamling.

En kaempestor organisati­on med 1,5 million medlemmer er skabt. Men til hvad?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark