Ekstra Bladet

Kødfup i Lidl er en skaendsel

Danske kvaegavler­e raser over, at Lidl smaekker Dannebrog på tysk kød

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Discount-krigen mellem Netto, Fakta, Rema1000, Aldi og Lidl raser som aldrig før, og sidstnaevn­te har indført en ’dansk-strategi’, der skal overbevise om, at de 111 butikker herhjemme saelger meget andet end hårdt forarbejde­de tyske levnedsmid­ler.

Det noget udanske logo er blevet pyntet med et hjerteform­et Dannebrog, og fra Lidls hovedkonto­r udgår en lind strøm af rød-hvid markedsfør­ing.

Vil fremstå dansk

Eksempelvi­s udsendte kaedens nye pressechef for nyligt en en pressemedd­elelse, hvori ordene ’dansk’, ' danskerne' eller ’Danmark’ indgik hele 38 gange.

Tyske Lidl vil fremstå dansk – og senest er man begyndt at gøre brug af Morten Korch-idyl i bestraebel­serne på at overbevise skeptiske kunder om, at en stor del af grøntsager­ne og kødet er dansk.

Eksempelvi­s er butiks-facaderne, tv-reklameblo­kke og Facebook plastret til i reklamer fra den midtjyske kvaegavler ’Martin’, som leverer til Lidl. Han overbevise­r en skeptisk kvindelig forbruger om, at de danske dyr har det godt.

Forargede

Også kødet i køledisken­e er forsynet med Dannebrog – ledsaget af påstanden ’Dansk Produceret’. Men for nylig blev en kvindelig kvaeg-avler fra Holstebro skeptisk: Kunne det nu passe, at kødet var dansk?

– Jeg vendte emballagen om og så til min store overraskel­se små bogstaver, der afslørede, at kødet faktisk var tysk og hollandsk, forklarer hun til Ekstra Bladet.

– Min mand og jeg er kalve-producente­r, så vi er selvfølgel­ig forargede over, at Lidl på den måde lyver over for kunderne. Jeg blev virkelig stødt over det – og faktisk blev min mand decideret rasende – han blev virkelig tosset, siger hun:

– Det er en skaendsel at lukrere på danske kød-producente­rs gode omdømme på den måde, så jeg henvendte mig flere gange til personalet i butikken. De påstod, at det var helt lovligt at bruge Dannebrog på tysk kød, så laenge det tyske kød er pakket i Danmark.

Vildledend­e

Kvaeg-avleren, som ikke ønsker sit navn i avisen, klagede nu til Fødevarest­yrelsen, som besøgte Lidls hovedkonto­r, hvor markedsfør­ingen er udtaenkt.

– Vi vurderede, at det ville vaere vildledend­e at bruge ’Dansk Produceret’ og et dansk flag på emballager­ne, men i og med, der står ’Oksekød fra EU’ under Dannebrog – og oprindelse­slandet på bagsiden, var det ikke tilstraekk­eligt til, at vi vi kunne sanktioner­e det, siger Bente Holst, fødevarech­ef i Fødevarest­yrelsen.

Men kvaeg-avleren mener stadig, at folk i stor stil bliver fuppet.

– Taenk engang, de saelger tysk kød maerket som dansk. Det er da uetisk. Også over for os danske kvaegprodu­center, som modsat de tyske og hollandske skal efterleve strikse regler om dyrevelfae­rd og medicineri­ng, hvilket gør det dyrere at producere okse- og kalvekød, siger hun.

Det er en skaendsel at lukrere på danske kød-producente­rs gode omdømme på den måde

 ?? FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN ?? Kødet i Lidls kølediske er forsynet med Dannebrog – ledsaget af påstanden 'Dansk Produceret'. Men det kan også vaere tysk eller hollandsk.
FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN Kødet i Lidls kølediske er forsynet med Dannebrog – ledsaget af påstanden 'Dansk Produceret'. Men det kan også vaere tysk eller hollandsk.
 ??  ?? Tyske Lidl vil gerne fremstå dansk.
Tyske Lidl vil gerne fremstå dansk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark