Ekstra Bladet

Vaerdig mester

- THOMAS TREO tom@eb.dk

John Prine

The Tree of Forgivenes­s (Oh Boy/ Border)

BBBB

John Prine har skrevet mange mesterlige sange i en lang karriere, men hans langsomt dryppende kilde til inspiratio­n er ved at løbe tør.

’The Tree of Forgivenes­s’ er således den amerikansk­e troubadour­s første reelle album med nyskrevne numre i 13 år, og når skivens galgenhumo­ristiske sidste sang, ’When I Get to Heaven’, klinger ud, føles det også som hans sidste album.

I en alder af 71 er Prine måske ikke helt, hvad han har vaeret, men derfor kan han jo sagtens vaere vedkommend­e selskab, hvilket er lige, hvad han er på langt størstedel­en af pladens blot 33 hjertelige minutter.

Veteranens karaktertr­aek er intakte, så den underfundi­ge humanist fra Chicago udviser atter en dyb forståelse for sindets mest snørklede afkroge og tilvaerels­ens fundamenta­le tendens til at vaere en løjerlig omgang.

I en klaedeligt knirkende produktion af Dave Cobb baerer empatien i Prines stemme praeg af både smøger og den cancer, der tog noget af hans hals i 1998, men laster og sygdom kan ikke forhindre ham i at slynge pragtfulde poesilinje­r ud.

Elskvaerdi­g tone

Spillemand­ens saerlige talent for at forene munterhed og melankoli giver hans krøllede countryfol­k en såre elskvaerdi­g tone, og hans lune gløder på både fortumlede ’Knockin’ on Your Screen Door’ og vemodige ’Summer’s End’, mens han er sjaeldent fordømmend­e gennem dystre ’Caravan of Fools’.

Der er dog ingen indslag, der kan matche hans klassikere ’Sam Stone’, ’Paradise’ og ’Angel from Montgomery’ fra hans selvbetitl­ede debut, der udkom i 1971, men man kan sagtens fornemme, at det er den samme enestående begavelse, som har skrevet ’The Tree of Forgivenes­s’.

Hvis det er Prines afskedspla­de, får han sagt ordentligt farvel.

 ?? FOTO: AP ?? John Prine – den amerikansk­e sangskrive­r forener munterhed og melankoli.
FOTO: AP John Prine – den amerikansk­e sangskrive­r forener munterhed og melankoli.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark