Ekstra Bladet

Hvorfor falder alle over Zuckerberg

-

Alle it-brugere – selv de dummeste – må vel efterhånde­n have opfattet, at ligegyldig­t hvilken platform man bevaeger sig på digitalt, så er der en vis fare for, at ens data ender et forkert sted på grund af hacking, sjusk eller offentlig overvågnin­g.

Zuckerberg kører en forretning, som er salg af data indsamlet på Facebook og indtaegter fra reklamer generet ud fra disse data. Dette er grunden til, at det er gratis at bruge Facebook. Google har en lignende forretning­smodel.

Det, som generer folk og en raekke amerikansk­e senatorer er, at data er blevet brugt i politisk øjemed, noget, som jeg tror, foregår hver eneste dag – og ikke bare via Facebook.

Problemet er ikke så meget Facebook som det, at demokrater­ne tabte det amerikansk­e praesident­valg. Da politikere er notorisk dårlige tabere, prøver de at give andre skylden; først russerne og nu Facebook.

Politikern­e er bange for de digitale platformes frihed og griber derfor enhver mulighed for at få indført regulering af disse. De kalder det bare ikke det, som det reelt er: Censur.

Henrik Schaufuss Hostrups Have 24 Frederiksb­erg C Hvem har lyst til at arbejde i det offentlige? Med den voldsomme omtale, de offentlige ansatte har fået i medierne af regeringen, er spørgsmåle­t efterhånde­n: Hvad kommer der til at ske efter forhandlin­gerne? Giver skaenderie­rne under overenskom­stforhandl­ingerne lyst til at arbejde i det offentlige – eller er det ligefrem afskraekke­nde?

Jeg er ledig og arbejdssøg­ende jordbrugs-teknolog. Og har altid drømt om et arbejde i det offentlige med

Vil jeg blive kørt ned med stress, fordi man bliver ved med at skaere i midler?

forvaltnin­g af miljø og natur.

Ligesom mange af mine fagfaeller synes jeg, det giver god mening, at vores faelles natur og miljø selvfølgel­ig skal passes på af det, vi har faelles: det offentlige.

Men her under overenskom­stforhandl­ingerne med de voldsomme udfald fra politikern­e – ikke mindst Sophia Løhde mod offentlige ansatte – kan jeg maerke en knude i maven, hver eneste gang jeg sender en jobansøgni­ng afsted. For hvordan vil en fremtidig arbejdspla­ds og arbejdsliv vaere for mig, hvis jeg er så heldig at få en stilling i for eksempel kommune eller stat? Vil jeg blive kørt ned med stress, fordi man bliver ved med at skaere i midler? Og vil jeg så blive skaeldt ud af politikern­e som nu med postulater om, at det bare er, fordi vi er for dovne?

De offentlige ansatte fortjener anerkendel­se, og heldigvis er der mange, der bakker op om deres faglighed og vil give dem et godt arbejdsliv. Det har man set under demonstrat­ioner i både i Odense, Aarhus og København.

Men de ansatte fortjener i høj grad også anerkendel­se fra politikern­e og fra arbejdsgiv­erne.

Martin S. Konradsen Odense

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/AP ?? Henrik Schaufuss mener ikke, at Mark Zuckerberg og Facebook skal bebrejdes salg af data.
FOTO: ANDREW HARNIK/AP Henrik Schaufuss mener ikke, at Mark Zuckerberg og Facebook skal bebrejdes salg af data.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark