Ekstra Bladet

Fagforenin­gerne har skylden

-

Overenskom­stforhandl­ingerne på det offentlige område gået ind i slutfasen. Både politikere og fagforenin­ger hylder den danske model, der jo går ud på, at parterne fremlaegge­r deres krav, og så finder man en løsning derimellem, som begge parter kan leve med. Lykkes det ikke til normeret tid, starter en konflikt, hvor man finder nogle områder for strejker og lockout, som man mener rammer modparten bedst, samtidig med at politikern­e undlader at blande sig, så laenge forløbet kører. Denne gang ser det dog lidt anderledes ud.

Op til flere politiske ledere har udtalt sig så positivt om deres holdning til arbejdstag­ersiden, at det kan vaere med til at gøre det endnu svaerere. Heller ikke fagforenin­gerne følger traditione­n. Ved at have indgået en musketer-ed på de tre forhandlin­gsområder er kun en forhandlin­gsløsning mulig; arbejdsgiv­ersiderne skal blot opfylde alle deres krav, så kan de få lidt småbidder, men alle hovedkrav skal vaere opfyldt. Det er jo heller ikke helt i tråd med at finde et kompromis.

Kommer det til konflikt, har fagforenin­gerne valgt at ramme fly- og togtrafik og dermed mange hundredtus­ind, som stadig skal på arbejde.

Så spørger man, hvordan det lige rammer arbejdsgiv­erne? Jo, meningen er at tvinge dem til at makke ret, men hvor blev lige den danske model af.

De offentlige lønmodtage­re skal have samme løn og lønudvikli­ng som på det private arbejdsmar­ked, hertil skal laegges de frokoster, som de fleste på det private arbejdsmar­ked ikke har.

Men selvfølgel­ig har Dennis Kristensen helt ret, når han siger, at det er arbejdsgiv­ernes skyld, hvis der kommer en konflikt, for hvis de bare retter ind og skriver under, bliver der ingen konflikt.

Til gengaeld er det fagforenin­gerne, der vaelger at lukke Danmark ned. Skønt kun 10 procent strejker, er det det, der lukker landet ned, laenge inden lockouten når at gå i gang. Det her er ikke overenskom­stforhandl­inger. Det er arbejdskam­p, og skuer man ud over slagmarken, ser den danske model temmelig død ud. Og det er fagforenin­gernes valg af kampform, der baerer skylden.

Jan Dollerup Gedservej 104 Nykøbing F.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Jan Dollerup langer ud efter fagforenin­gerne, herunder FOA-formand Dennis Kristensen.
FOTO: JENS DRESLING Jan Dollerup langer ud efter fagforenin­gerne, herunder FOA-formand Dennis Kristensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark