Ekstra Bladet

RUSSER I LAKKEN

PETER SCHMEICHEL­S brand lider skade, når han skønmaler Rusland på landets stats-tv, mener brandingek­spert

- STEFAN CHRISTENSE­N sc@eb.dk

Det vil give image-maessige ridser i lakken, når han stiller op for en statsfinan­sieret tv-station med associatio­ner til Vladimir Putin midt i den storpoliti­ske modvind

Nu må I stoppe. Jeg har ingen holdninger til hverken det ene eller det andet

Peter Schmeichel i en mail til TV2

Et job som tv-vaert på den russiske stats tv-kanal, Russia Today, har sendt Peter Schmeichel i gevaldigt stormvejr.

Den tidligere danske landsholds­anfører har ladet sig hyre af russisk tv til at promovere Rusland forud for VM om godt to måneder. Senest i form af et interview med FIFA’s praesident, Gianni Infantino, hvor Schmeichel giver udtryk for, at vestlige medier kører spin mod Rusland ved at påstå, at landet er farligt at besøge for udenlandsk­e fans.

Det har affødt voldsom kritik mod Schmeichel, der fra flere sider beskyldes for at propagande­re for Rusland. En anklage, han selv afviser i en mail til TV 2. – Nu må I stoppe.

– Jeg har ingen holdninger til hverken det ene eller det andet.

– Jeg elsker fodbold og glaeder mig til VM, uanset hvor VM bliver spillet, skriver han i mailen, hvor han dog også kalder kommentare­n om spin fra vesten for et ’uheldigt udtryk’.

En bue udenom

Han skriver videre, at han føler sig 100 procent sikker i Rusland, og at han ubevidst har følt sig stødt over, at vestlige medier siger, at det er farligt at vaere i landet.

Selvom Peter Schmeichel tilsynelad­ende er godt tilfreds med sin gerning for Russia Today, så får det kontrovers­ielle job konsekvens­er for et af Danmarks bedste brands inden for sport. Det mener brandingek­sperten Kenneth Cortsen.

– Det er en negativ storm, han befinder sig i.

– Det vil give image-maessige ridser i lakken, når han stiller op for en statsfinan­sieret tv-station med associatio­ner til Vladimir Putin midt i den storpoliti­ske modvind, som Rusland er i lige nu, siger han.

Peter Schmeichel har tidligere vaeret ansat som Champions League-vaert på TV3 og som ambassadør for spiludbyde­ren Tipico, men ifølge Kenneth Cortsen vil der fremover vaere virksomhed­er, der går i en bue udenom den 54-årige dansker.

– Absolut. Der vil vaere et flertal af de virksomhed­er på kort sigt, fordi han er i modvind lige nu.

Nye muligheder

Omvendt kan det også åbne nye muligheder at promovere Rusland.

– Det er ikke velset på vores breddegrad­er med Ruslands position, og hvad de står for, men der kan godt vaere virksomhed­er fra indog udland, der har Rusland som et vigtigt marked, og det kan vaere interessan­t for dem at bruge ham nu, siger Kenneth Cortsen.

Peter Schmeichel er ikke det første fodboldkor­yfae, der promoverer kontrovers­ielle lande.

Da Qatar blev valgt som vaert for VM i 2022, var store navne som Josep Guardiola og Zinedine Zidane på banen med støtte og lovprisnin­g af emiratet, der blandt andet er

berygtet for at benytte sig af slavearbej­de for at få stadioner klar til slutrunden.Begge er i dag managere i to af verdens største klubber, og Kenneth Cortsen mener da heller ikke, at Peter Schmeichel­s personlige brand har lidt uopretteli­g skade ved at stille op for russerne.

– Jeg er sikker på, han laerer af det og kommer videre og på laengere sigt får genoprette­t den skade, som brandet lider.

Skal taenke sig godt om

Det betyder dog ikke, at brandingek­sperten selv ville have rådet Schmeichel til at takke ja.

– Jeg havde rådet ham til – og det gaelder alle atleter, der kaster sig ud i noget politisk – at vaere varsom. Man skal taenke sig godt om og vaere strategisk i forhold til, hvordan det kan påvirke ens brand.

Kenneth Cortsen understreg­er dog, at mange vil vaere ligeglade sagen, fordi de fortsat vil se Schmeichel som Manchester United-legenden, der vandt ’The Treble’ i 1999 og europamest­erskabet med Danmark i 1992.

Også Manchester Unitedmana­ger, José Mourinho, og den tidligere Liverpool-spiller Stan Collymore har ladet sig hyre af Russia Today forud for VM.

 ?? FOTO: JENS NØRGAARD LARSEN/RITZAU SCANPIX ?? Rubelløs
Ifølge brandingek­spert Kenneth Cortsen vil der fremover vaere virksomhed­er, der går i en bue udenom Peter Schmeichel.
FOTO: JENS NØRGAARD LARSEN/RITZAU SCANPIX Rubelløs Ifølge brandingek­spert Kenneth Cortsen vil der fremover vaere virksomhed­er, der går i en bue udenom Peter Schmeichel.
 ??  ?? rsdag.
rsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark