Ekstra Bladet

NU ER DET DESVAERRE ENDNU FARLIGERE AT DRIKKE

- ASTRID MORTENSEN amo@eb.dk

Hvis du troede, at du kunne drikke mere end syv genstande om ugen, uden at det ville påvirke din levealder, så kan du godt tro om igen.

Det fastslår et nyt, stort internatio­nalt studie.

Her lyder konklusion­en således, at personer, der drikker over syv genstande om ugen, forventes at dø tidligere end dem, der drikker faerre.

– Studiet viser, at hvis man drikker en maengde alkohol, som man før troede var ufarlig, så kan man forvente kortere levetid og adskillige kritiske sundhedspr­oblemer, forklarer Dan Blazer, der er en af medforfatt­erne til det nye studie.

Det betyder, at mange landes retningsli­njer for alkoholind­tag ifølge studiet nu ikke laengere er strikse nok.

I Danmark er retningsli­njerne fra myndighede­rne netop syv genstande om ugen for kvinder. For maendene er det til gengaeld 14 genstande.

Men studiets konklusion giver ikke Sundhedsst­yrelsen anledning til at aendre de nuvaerende retningsli­njer, fastslår Niels Sandø, sektionsle­der for forebyggel­se.

– Det er ikke et enkelt studie, der gør, at vi kaster det hele op i luften endnu, siger han til Ritzau.

Faerre hjertestop, men ...

Forskerne bag det internatio­nale studie har påvist, at der er en høj risiko for slagtilfae­lde, altså en blodprop i hjernen, hos personer, der drikker kraftigt.

De personer, der drikker meget, havde dog interessan­t nok en lavere tendens til at blive ramt af hjertestop, viser undersøgel­sen.

Holdt op imod den øgede risiko for blandt andet slagtilfae­lde og andre hjerteprob­lemer er konsekvens­erne ved at drikke mere end syv genstande om ugen dog mere negative end positive, skriver Ritzau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark