Ekstra Bladet

Hallo, er der en journalist til stede?

-

because they will be ’GET READY, RUSSIA, coming, nice and new and ’smart’!’

Det har ikke vaeret opløftende at følge stormagter­nes kommunikat­ion i denne uge.

Ovenståend­e saetning ville måske vaere meget fed, hvis den havde vaeret en replik i en Hollywood-film. Men når den er skrevet på Twitter af USA’s praesident, er det mindre behageligt at få den smidt i hovedet.

Verdens borgere kan bare gå rundt med haenderne over hovedet og frygte det øjeblik, Trump for alvor trykker på knappen. At han har vildfarne haender, ved vi alt for godt.

Russerne benyttede selvfølgel­ig lejlighede­n til hånligt at meddele, at de ikke deltager i Twitter-demokrati. Det tror man på. For demokrati i vestlig forstand er nok i det hele taget ikke spidskompe­tencen hos Putin og co.

Eller er det? Hvis man spørger det danske fodbold-ikon Peter Schmeichel, vil han nok sige, at nu skal vi lige slappe lidt af.

fald, at det er superfedt HAN SYNES I HVERT at lege journalist for den statskontr­ollerede tv-kanal Russia Today (RT), og han bliver fornaermet, hvis nogen kritiserer ham for at vaere marionet.

Det er ellers svaert at se ham som andet, når han stiller FIFA-praesident­en følgende spørgsmål:

’Noget af det spin, der kører i de vestlige medier, er, at det ikke er sikkert at tage til Rusland. At sikkerhede­n ikke er god nok. I England siger de faktisk til fansene, at de ikke skal tage afsted, fordi det ikke er sikkert. Hvad siger du til det? Er det sikkert at rejse til Rusland?’

Spaendinge­n stiger; hvad mon FIFApraesi­denten svarer på det ledende spørgsmål?

Og nu vi er ved mangel på gode, kritiske spørgsmål, så vil jeg også naevne ugens høringer i den amerikansk­e kongres af Mark Zuckerberg, som er boss for stormagten Facebook.

med misbrug af data EFTER SKANDALEN fra 87 millioner Facebook-brugere måtte Zuckerberg stå skoleret for de amerikansk­e politikere.

Politikens korrespond­ent skrev efterfølge­nde, at de amerikaner­e, der fulgte slagets gang på Capitol Hill, måtte sidde tilbage med spørgsmåle­t: Hvis Facebook er farligt, er det så disse politikere, der kan beskytte os?

Han oplevede indimellem høringerne i Senatet, som når et barn tålmodigt forklarer sin bedstemor, hvordan en iPad fungerer. Gennemsnit­salderen i det amerikansk­e senat er 61 år, og flere af de politikere, der afhørte Zuckerberg, har rundet de 80.

Jeg så nogle af de klip, som korrespond­enten refererer til, på tv. Uha, der blev spurgt ringe. Og der blev demonstrer­et enorm uvidenhed om, hvordan virksomhed­en Facebook egentlig fungerer.

Når Trump tweeter løs, skal vi bagom og få forklaret, hvad der egentlig er på spil, og hvad scenariern­e er

jeg ringede efter en DET VAR LIGE FØR, journalist-ambulance, for hvis der er noget, vi kan, så er det at stille kritiske spørgsmål.

Den gode nyhed er, at der heldigvis er journalist­er til stede i det store, offentlige, kaotiske, globale rum, og at opgaven er klar. Når Trump tweeter løs, skal vi bagom og få forklaret, hvad der egentlig er på spil, og hvad scenariern­e er. Når Schmeichel siger, at pressen er fri i Rusland, og at Vesten er fuld af spin, så skal vi afprøve påstandene.

Og hvad angår Facebook: SF’eren Lisbeth Bech Poulsen skrev i går på Twitter, at hun skulle mødes med Facebooks vicepraesi­dent for News Feed, og dernaest efterlyste hun gode spørgsmål.

Det var den anden gode nyhed. At vi i Danmark har – i hvert fald nogle – politikere, der bruger Twitter til noget fornuftigt.

 ?? FOTO: AP ?? Demokrati i vestlig forstand er nok ikke ligefrem spidskompe­tencen hos Putin og co.
FOTO: AP Demokrati i vestlig forstand er nok ikke ligefrem spidskompe­tencen hos Putin og co.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark