Ekstra Bladet

Jeg skammede mig

-

Hvorfor gik du ikke? lyder det klassiske spørgsmål til kvinder i voldelige forhold. Sanne Gottlieb har ikke noget klart svar.

– Jeg ved aerligt talt ikke, hvorfor jeg ikke satte foden ned. Måske fordi vi havde vaeret kaerester i laengere tid, og jeg var blevet mere glad for ham. Men jeg havde det virkelig dårligt. Jeg skammede mig!

Sannes kaereste fik hende til at føle, at hun var svag, og han havde samtidig haft held til at overbevise hende om, at det var hendes egen skyld, når han slog hende.

– Han fik bildt mig ind, at jeg var så strid, at det var en naturlig konsekvens af det. Så der var også psykisk vold, siger hun.

Psykisk vold rammer hårdt

Nu saetter hun sammen med debattøren Geeti Amiri fokus på fysisk og psykisk vold med kampagnen #sigdettiln­ogen. Den opfordrer kvinder til at tale med andre om, hvad der foregår bag lukkede døre, og kaemper for, at psykisk vold kriminalis­eres på linje med den fysiske.

– Jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg sagde til andre, at de bare skal sige det til nogen, hvis jeg ikke selv kan?

– Det ville jeg ikke kunne leve med. Men jeg fortaeller kun min egen historie, fordi jeg har behov for, at der bliver aendret noget politisk.

– Hvordan blev du selv udsat for psykisk vold?

– Det er ikke så meget de specifikke ord som for eksempel at blive kaldt luder. Det var mere det, at jeg blev talt ned til hele tiden. At min adfaerd konstant blev nedgjort.

– Man render rundt med en kronisk fornemmels­e af, at alt, hvad man gør, er forkert, fortaeller hun.

– Man laerer også nogle strukturer at kende – hvornår man skal gå på listefødde­r for at undgå, at helvede bryder løs. Det er psykisk vold, slår hun fast.

Man render rundt med en kronisk fornemmels­e af, at alt, hvad man gør, er forkert

Talte aldrig om det

Sanne Gottlieb talte aldrig rigtig med hverken venner eller familie om volden.

– Nej, det gjorde jeg faktisk ikke. Jeg kan huske, at jeg havde en ven, som jeg engang tog ind og sov hos, men han sagde bare ’det må du komme ud af ’, og han fulgte aldrig op på det.

– Men det er jo virkelig svaert at komme ud af, når man er alene – også selv om man som mig er ressources­taerk, fastslår hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark