Ekstra Bladet

ASSAD SKAL HAVE EN PÅ HOVEDET, SÅ DET KAN MAERKES

SÅDAN KAN TRUMP GØRE: Det foreståend­e angreb på Bashar al-Assad kommer til at vaere i en større skala end set tidligere, vurderer dansk ekspert

- SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND GRAFIK: MIKKEL LUND

’Jeg har sagt, at angrebet kommer, men ikke hvornår eller hvor laenge det vil vare ved.’

Omtrent sådan lyder budskabet fra praesident Donald Trump til den syriske leder Bashar al-Assad efter det formodede nervegift-angreb mod civilbefol­kningen i Syrien sidste lørdag.

Og denne gang tror major Lars Cramer-Larsen, at angrebet får et større omfang, end vi har set tidligere.

– Udviklinge­n i Syrien er kommet så langt ud, at vestlige demokratie­rs etik og moral ikke kan tåle, at det her bliver ved med at ske, vurderer han.

– De er pisket til at reagere, men de balancerer på en knivsaeg. De skal ikke eskalere konflikten, så de provokerer Rusland og Iran så meget, at det ender med en åben konflikt.

– Men de skal samtidig slå Bashar al-Assad så sindssygt hårdt, at det gør så ondt på ham, at han aendrer sin fremgangsm­åde, forklarer Lars Cramer-Larsen, der er souschef og militaeran­alytiker ved Institut for Militaere Operatione­r

Både USA, Storbritan­nien og Frankrig har udtalt, at de ikke vil acceptere, at der bruges kemiske våben i krigen. De giver Syriens regime under ledelse af Assad skylden for angrebet.

Regimet naegter dog at have gennemført sådan et angreb, og Rusland, der er allieret med Assad, naegter også.

Efterforsk­ere fra FN, der skal undersøge krigsforbr­ydelser i Syrien, har indtraenge­nde opfordret til at sikre, at ingen aendrer eller manipulere­r bevismater­ialer på de ramte steder eller påvirker ofre eller vidner, før undersøgel­ser af stedet er foretaget.

Trump ved Forsvarsak­ademiet. tweetede allerede onsdag, at missiler ville ramme Assad. At der ikke er sket noget endnu, kan ifølge eksperten vaere, fordi det bliver et stort og velovervej­et angreb.

Det tyder på, at man bygger op til, at angrebet skal have en vedvarende effekt

Vi har ikke set en retorik mellem USA og Rusland i denne skala siden den kolde krig

– Det tyder på, at man bygger op til, at angrebet skal have en vedvarende effekt, og målene og retorikken vil udelukkend­e fokusere på Assad, Assad, Assad, siger analytiker­en.

I forhold til sandsynlig­e

 ?? FOTO: AP ?? Et formodet kemisk angreb i den syriske by Douma har kostet omkring 40 mennesker livet, heriblandt flere børn.
FOTO: AP Et formodet kemisk angreb i den syriske by Douma har kostet omkring 40 mennesker livet, heriblandt flere børn.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark