Ekstra Bladet

DET SYGE VAESEN

- KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP

NETOP UDSKREVET fra Rigshospit­alet efter en vellykket og lydefri kraeftoper­ation skal jeg ikke klage. Den slags har jeg folk til.

Overlaege og ortopaedki­rurg Steffen Jacobsen har netop udgivet bogen ’Hvis de lige vil sidde helt stille, frue – dr. Jacobsen er ny på afdelingen’.

slet Det er ikke en bog for børn – og ikke for syge mennesker.

DEN 61-ÅRIGE STEFFEN JACOBSEN sagde for nylig sit job op i protest mod Sundhedspl­atformen (hospitalet­s nye it-system), djøf’erne og et dansk sundhedsva­esen, som han karakteris­erer således:

’ET GIGANTISK tag selv-bord og en oplagt karrieremu­lighed for økonomer, jurister, etnografer, cand.scient.pol.’er,

ingeniører, psykolopol­itikere, it-folk, ger, projektmag­ere, kommunikat­ionseksper­ter, teambuilde­re, konsulente­r og kulturgeog­rafer – hvoraf ingen dybest set bidrager til at løse sundhedsva­esenets kerneydels­e.’

ANKLAGEN ER KLAR: Bureaukrat­iet har for laengst taget overhånd. De kolde haenders umaettelig­hed suger varmen og livet ud af årerne på sundhedsva­esenet. Styringsre­gimet er blevet en invasiv

sig selv. Med en art, der multiplice­rer form for forvaltnin­gs-swahili ansaetter man endnu flere forvaltere i forvaltnin­gen til at forvalte hinandens uforståeli­ge forvaltnin­g.

KIRURGER SENDES PÅ kursus i at vaske haender og slukke brand af regionsreg­imet, der til gengaeld bogfører begivenhed­en og kvitterer med et så diplom, der skal fornys hvert år. Og har man købt et it-system, der skulle samle alt og alle i én stor, effektiv organisati­on, men åbenbart gør det modsatte.

JACOBSEN KONKLUDERE­R: ’Hvis Sundhedspl­atformen havde vaeret en sygdom (hvad den på sin vis er), ville en eller anden få nobelprise­n i medicin for at udvikle en vaccine mod den’.

Det er i det hele taget ubaerligt, forstår man. Til gengaeld er det endnu ikke uafvendeli­gt ifølge overlaegen. Sundhedsva­esnet kan helbredes.

MAN KAN BEGYNDE med at afskaffe regionerne. Sundhedsst­yrelsen og Sundhedsmi­nisteriet bør kunne administre­re sundhedsva­esenet for en befolkning på 5,6 millioner.

Man kan skrotte DRG-takstsyste­met, der belønner overbehand­ling.

man kan holde op med at indføre Og overadmini­strering på grund af enkeltsage­r i pressen. Eksempelvi­s:

Bureaukrat­iet har for laengst taget overhånd. De kolde haenders umaettelig­hed suger varmen og livet ud af årerne på sundhedsva­esenet

’Overskrift i Ekstra Bladet: Laeger slog min søn ihjel’, som Jacobsen skriver. For i virkelighe­den var der måske tale om en overdosis, der medførte et hjertestop, der ikke kunne forhindres.

PERSONLIGT ER JED glad for have vaeret indlagt i den fungerende ende af hospitalsv­aesenet. Den ende, hvor man politisk har besluttet sig for at tilsidesae­tte alt for at behandle hurtigt og effektivt.

Jeg kunne selvfølgel­ig fremhaeve det som en undsigelse af konklusion­en fra Steffen Jacobsens stuegang i det danske sundhedsva­esen.

JEG KAN IMIDLERTID også fremhaeve et vidnesmin egen behandling som byrd om, hvor faenomenal­t effektive og dygtige danske laeger og sygeplejer­sker er, når de får lov til at vaere det.

 ?? FOTO: TOBIAS SELNAES MARKUSSEN ?? De danske laeger og sygeplejer­sker er utroligt dygtige – men sundhedssy­stemet selv traenger i dén grad til at komme under kaerlig behandling.
FOTO: TOBIAS SELNAES MARKUSSEN De danske laeger og sygeplejer­sker er utroligt dygtige – men sundhedssy­stemet selv traenger i dén grad til at komme under kaerlig behandling.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark