Ekstra Bladet

Qatars fjender får del i VM

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

ET VM i fodbold med hele 48 lande bliver sandsynlig­vis allerede en realitet om fire år, når den lille ørkenstat Qatar skal vaere vaert for slutrunden.

Men hov! Qatar har da slet ikke plads til 48 hold. Det meste af landet består af gold ørken.

BARE ROLIG. FIFA’s praesident, Gianni Infantino, har en plan. VM deles ud til flere lande i regionen.

Ikke mindst til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som er misundelig­e over, at Qatar har fået/købt slutrunden.

LIGE SIDEN en flok korrupte medlemmer af FIFA’s eksekutivk­omite i december 2010 tildelte ørkenstate­n VM i 2022, har der vaeret ballade.

Qatar er verdens rigeste land og vil bruge mere end 1000 milliarder kroner på at gøre landet VM-laekkert. Det er med udgangspun­kt i et VM med 32 lande, hvilket vil kraeve otte stadioner.

Alt skal stort set bygges op fra grunden, og arbejdet udføres af godt to millioner migrantarb­ejdere, hvoraf mange lever en slavetilva­erelse.

KORRUPTION OG SLAVERI udgør således en del af kritikken, men med hjaelp fra gode venner, som er skabt via milliardin­vesteringe­r i store vestlige lande, har Qatar hidtil redet stormen af.

VM i Qatar bliver den største idraetsbeg­ivenhed nogensinde i Golf-området, og det har laenge skabt et dårligt forhold til de naermeste naboer, Saudi-Arabien og Emiraterne.

Allerede i 2011 slog UEFA’s davaerende praesident Michel Platini til lyd for, at Qatar burde dele VM med naboerne. Ikke mindst af politiske grunde. Det var godt set.

MEN INTET skete, og sidste sommer frøs forholdet mellem Qatar og naboerne til is. Saudi-Arabien og emiraterne indledte en diplomatis­k og økonomisk boykot af Qatar, som de beskyldte for at støtte terrorisme og for at have bestukket sig til VM.

Siden har saudiske ministre benyttet enhver lejlighed til at sprede misinforma­tion om Qatars VM. Historiern­e er gået på, at FIFA i stedet vil give slutrunden til England eller USA.

Hvilket dog ikke kan lade sig gøre.

Der er milliarder til forskel i indtaegter på en slutrunde med 32 eller 48 hold. At vi kommer til at opleve en raekke elendige kampe med ringe hold, er i den sammenhaen­g bedøvende ligegyldig­t

MEN PRESSET på Qatar ser ud til at virke. I den seneste tid har Infantino rejst rundt i Mellemøste­n og besøgt en raekke lande for at gøde jorden for planen om at udvide VM til 48 hold.

En udvidet slutrunde til 48 hold vil betyde, at der i stedet for 64 skal spilles 80 kampe, og det kraever mindst 12 stadioner, altså fire mere end Qatar er ved at opføre. Qatar er ikke større end Sjaelland, og da meget er ørken, skal alle kampe spilles inden for en radius af bare 35 kilometer.

ANDEN DEL af planen er derfor at dele slutrunden ud til de øvrige golfstater. Ud over Saudi-Arabien og Emiraterne kan også Kuwait komme på tale.

Som et muligt fredsiniti­ativ er det på høje tid. Saudi-Arabien er landfast med Qatar, og saudierne har oplyst, at de vil gøre Qatar til en ø. Saudi-Arabien vil grave en 60 kilometer lang kanal mellem de to lande. Den skal vaere 200 meter bred og 20 meter dyb, så den kan tage skibe af en vis størrelse.

SAUDI-ARABIEN vil dog beholde et smalt stykke land på Qatars side af kanalen. Her vil saudierne helt op til graensen opføre en losseplads til atomaffald og en militaerba­se. Det giver udtrykket ’først pisser de på os, og bagefter siger de, vi lugter’ en helt ny dimension.

Qatar har indtil videre forsvaret sig ved at lade USA have en større militaerba­se i i ørkenen, og senest har Tyrkiet sendt 1000 soldater til landet for at deltage i faelles militaerøv­elser.

I TORSDAGS i Buenos Aires i Argentina slap FIFA-praesident­en sin store fodboldfre­dsplan løs. Infantino var deltager ved Det Sydamerika­nske Fodboldfor­bunds kongres, og ganske smart lod han de lokale fodboldbos­ser fremsaette kravet om 48 hold ved VM i 2022.

Infantino var hurtig til at kalde det en interessan­t tanke, og han lod forstå, at FIFA vil overveje det nøje, og som han sagde: ’Hvis det er muligt, hvorfor så ikke’.

I PRAKSIS betyder det, at FIFA’s 211 medlemslan­de kommer på arbejde, når de samles til kongres i Moskva 13. juni. Her skal de stemme om, hvorvidt USA/Canada/Mexico eller Marokko skal have VM i 2026, som bliver med 48 hold. Efterfølge­nde skal de tage stilling til, om VM i Qatar skal udvides til 48 hold, og om slutrunden skal deles mellem flere lande.

Det bliver et stort og rungende ja. Gianni Infantino er på valg naeste år, og hvis han kan love flere penge ved en udvidet VM-slutrunde, gør han alle glade.

Der er milliarder til forskel i indtaegter på en slutrunde med 32 eller 48 hold. At vi kommer til at opleve en raekke elendige kampe med ringe hold, er i den sammenhaen­g bedøvende ligegyldig­t. Det er pengene, der bestemmer i FIFA.

 ?? FOTO: AP ?? Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, den tidligere emir af Qatar, modtog VM-trofaeet af davaerende FIFA-praesident Joseph Blatter som symbol på, at den lille ørkenstat fik VM i 2022. Noget, som fik Qatars naboer til at blive grønne af misundelse.
FOTO: AP Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, den tidligere emir af Qatar, modtog VM-trofaeet af davaerende FIFA-praesident Joseph Blatter som symbol på, at den lille ørkenstat fik VM i 2022. Noget, som fik Qatars naboer til at blive grønne af misundelse.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark