Ekstra Bladet

Pias flowerpowe­r-parti

-

var begejstret. SF-formand FORSAMLING­EN Pia Olsen Dyhr tog salen med storm, da hun i går holdt sin store tale ved SF’s årsmøde i Kolding. Mens der blev strikket og haeklet ved bordene, kørte formanden med en lang fortaellin­g, som de kunne li’.

Pia Olsen Dyhr er en populaer formand i sit eget parti og afholdt i de andre. Hun kan levere et samlet SF uden en masse fraktioner og intern ballade. Et parti med fremgang i langsomt tempo. Yderst begraenset politisk indflydels­e. Og uden et projekt efter det kommende valg, der står alt for skarpt. Men hvad ellers?

hoppede i saederne, da DE GAMLE 68’ERE formand Olsen trak nostalgisk­e profiler som fredsaktiv­isten Carl Scharnberg, SF’s stifter Aksel Larsen, Karl Marx og selv Elvis Presley frem. Jeg troede ellers, Elvis var en højreorien­teret amerikansk republikan­er. Også SF-ikonet Aage Frandsen, der netop har udgivet en bog om livet som folkesocia­list, fik en aeresrunde. Vi savnede faktisk kun Bob Dylan, Gert Petersen og Røde Mor. Men der var masser af blomster, fugle og ’håb’ i talen.

Pias tale var en varm bekendelse til alle de offentligt ansatte, der lige nu slås i Forligsen. Stort bifald. Vi gik direkte fra overenskom­stforhandl­inger til hullet i ozonlaget, kvindernes stemmeret med Mathilde Bajer i 1915, samt partiets resultat ved kommunalva­lget i november. Sjovt nok naevnte Pia overhovede­t ikke Villy Søvndal, der helt ubestridt var den største regionale stemmeslug­er i Syddanmark.

en tur til Vestegnen i 1970’erne, SÅ TOG VI kontanthja­elpsmodtag­ere, psykisk syge, biler uden benzin, og et enkelt los til Søvndal med saetningen om, at ’ vi kommer aldrig igen til at sige ja til at føre borgerlig økonomisk politik’. Laeg maerke til ordet ’igen’. Altså direkte adresse til regeringsd­annelsen i 2011, der stadig rider SF som en mare.

Der var en masse om ulighed, miljø, faellesska­b og så praesentat­ionen af en ny SFmaerkesa­g: ’Ropå-kampagnen’. Meget sympatisk og meget ukonkret. Mod stopure og New Public Management. Nedlaeg Moderniser­ingsstyrel­sen og dens ’dokumentat­ions-kultur’. Det handler om, at vi skal saette ind mod stress, de unges rodløshed. Karrieresa­mfundet. Konkurrenc­estaten. Og så kom der endnu mere miljø. Vi hørte om det ’brusende, gråblå Vesterhav’, de varme klitter og tre millioner fugle, der er forsvundet.

det politiske budskab? MEN HVOR VAR

SF-formandens tale var som at vende tilbage til et flowerpowe­r-party i 70’erne, hvor livet var lyst og langt – og fremtiden uendelig. SF-formanden brugte talrige gange udtrykket ’håb’ – tyvstjålet fra Barack Obama, men herregud.

selvfølgel­ig et udtryk for, ALT SAMMEN at SF er presset hele vejen rundt. Selvfølgel­ig skal SF midt i dramatiske overenskom­stforhandl­inger støtte fagbevaege­lsen og de offentligt ansatte. Hvad ellers? Men Pia fortalte ikke, at den borgmester på Langeland, Tonni Hansen, som hun bad hele forsamling­en hylde, faktisk er medlem af KL’s bestyrelse og dermed en af de tunge på arbejdsgiv­ersiden. Hvis det hele omkring overenskom­sterne er så forfaerdel­igt, hvorfor har SF-borgmester­en på Langeland så ikke slået i bordet i KL?

landskab er det

OG HVILKET POLITISK egentlig, SF ser foran sig de kommende måneder indtil folketings­valget? Pia gav sin uforbehold­ne støtte til Mette Frederikse­n som statsminis­ter, og SF har også en ambition om på et tidspunkt at vende tilbage til ministerpo­sterne. Men der er lang vej. Eksempelvi­s har Mette Frederikse­n saerdeles bevidst holdt sig fra en eneste melding om OK-forhandlin­gerne, mens Pia tog klart parti for fagbevaege­lsen og dermed forsøgte at score nogle billige stemmer på Socialdemo­kratiets bekostning. Den slags noteres selvfølgel­ig. Hvad havde Pia gjort, hvis hun selv havde siddet i regering? Det ved vi fra sidst, for her gik SF med hele vejen – inklusive bombning af efterløn og dagpenge, skattelett­elser og salget af Dong-aktierne, da ballonen revnede.

Pia Olsen Dyhr holdt en tale, hvor hun stort set var flink ved alle. Det billede, hun tegnede af de blå partier, var så fortegnet, at det blev en karikatur, som hun naeppe selv tror på. Og Dansk Folkeparti var helt fredet.

Det handler om, at vi skal saette ind mod stress, de unges rodløshed. Karrieresa­mfundet

spaendende, hvis Pia DET HAVDE VAERET havde turdet åbne for, hvad hun egentlig forestille­r sig efter et valg, hvis rød blok vinder. Hvordan ser SF på de radikale og Enhedslist­en? Hvad er det SF kan, som de to hovedkonku­rrenter i Enhedslist­en og Alternativ­et ikke kan?

Pia Olsen Dyhr kan på årsmødet glaede sig over, det går fremad for SF. Men hun er ikke af krogen. Det kommende valg behøver ikke blive let for SF, og SF har brug for nye kraefter i gruppen. Enhedslist­en er meget rødere end SF. Alternativ­et meget grønnere. Og begge mere synlige.

Pia Olsen Dyhr turde ikke sige, perspektiv­et for hende er et rødt flertal med Mette som statsminis­ter og hende selv og Thulesen Dahl som solide makkere – hvis de tre altså får 90 mandater tilsammen. Det havde vaeret spaendende at høre om, hvad det kan bruges til. Mere spaendende end Vesterhave­t i gråvejr.

 ?? FOTO: CLAUS FISKER/ RITZAU SCANPIX ?? Pia Olsen Dyhr er en populaer formand i SF. Hun fik de gamle 68’ere til at hoppe i saederne.
FOTO: CLAUS FISKER/ RITZAU SCANPIX Pia Olsen Dyhr er en populaer formand i SF. Hun fik de gamle 68’ere til at hoppe i saederne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark