Ekstra Bladet

Russerne truer med, at angrebet vil få konsekvens­er for USA, Storbritan­nien og Frankrig. Men 'bjørnens' muligheder er begraensed­e, lyder det fra ekspert

- MIKKEL RYRSØ mr@eb.dk

Klokken 03 dansk tid lørdag: Donald Trump toner frem på amerikansk TV: ’For kort tid siden beordrede jeg USA’s vaebnede styrker til at ivaerksaet­te et praecision­s-angreb på mål associeret med diktator Bashar al-Assads kemiske våben’.

Cirka 30 minutter efter begynder missiler som stjernesku­d at stryge hen over nattehimle­n i den syriske hovedstad Damaskus. Og slå ned.

– Omkring kl. 04.30 (lokal tid, red.) vågner jeg af 10-11 efterfølge­nde høje brag. Det er åbenlyst, at det er et angreb, der er i gang. Man ser jagerfly i luften, affyrede missiler, og man hører syriske anti-luftskyts skyde mod flyene. Hele nabolaget rystede. Mit hus rystede, og vinduerne rystede i op til flere minutter, siger Danny Makki, en britisk journalist med base i Damaskus, til BBC. Klokken 04 dansk tid lørdag: Angrebet er nu overstået klokken cirka 04 dansk tid,

At fornaerme den russiske praesident er uacceptabe­lt

meddeler den amerikansk­e general og stabschef Joseph Dunford, og russerne svarer prompte:

– Igen bliver vi truet. Vi advarede, at sådanne handlinger ikke vil ske uden konsekvens­er. Al ansvaret for dem hviler på Washington, London og Paris. At fornaerme den russiske praesident er uacceptabe­lt. USA, der har det største arsenal af kemiske våben, har ingen moralsk ret til at bebrejde andre lande, skriver Ruslands ambassadør i USA, Anatoly Antonov, i en erklaering.

Advarslen om konsekvens­er oven på angrebet, bør USA, Storbritan­nien og Frankrig dog tage med ophøjet ro, lyder det fra leder af Center for Militaere Studier på Københavns Universite­t, Henrik Breitenbau­ch.

– Det bliver spaendende at se, hvad russerne finder på. Men de har ikke nogle militaere muligheder for et modsvar, som jeg ser det, så de vil fortsaette med deres disinforma­tions-kampagne for at så splid og skabe forvirring.

Dansk støtte

– For eksempel som man så i forgårs, hvor russerne meldte ud, at det påståede kemiske angreb i Douma i Syrien var iscenesat af briterne, siger Henrik Breitenbau­ch.

Fra dansk side skriver statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V)

– I krige er der regler, og dem har Assad groft tilsidesat i Douma. Det skal det internatio­nale samfund reagere på.

– Derfor støtter regeringen også det markante militaere modsvar fra vore Natoallier­ede, Frankrig, Storbritan­nien og USA. Assad og resten af verdens despoter skal vide, at den slags ugerninger slipper man ikke ustraffet fra. i en pressemedd­elelse:

 ??  ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Her affyres et krydsermis­sil fra et fransk militaerfa­rtøj i Middelhave­t mod Syrien natten til i går.
FOTO: RITZAU SCANPIX Her affyres et krydsermis­sil fra et fransk militaerfa­rtøj i Middelhave­t mod Syrien natten til i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark