Ekstra Bladet

Frihed er en Ford

Joachim B. Olsen anser de høje bilafgifte­r på nye biler som en saerskat for familier – i denne uge kom han med nyt argument for yderligere afgiftsned­saettelse

- JONAS SAHL FOTO: OLIVIA LOFTLUND sahl@eb.dk

Frihed.

En rettighed, vi forsøger at bygge vores vestlige samfund op om.

En følelse, som de fleste kender, men få formår at beskrive.

Men det behøver ikke vaere mere hokuspokus end som så.

Spørg bare Liberal Alliances finansordf­ører. For Joachim B. Olsen er aegte frihed til salg og triller på fire hjul.

– Jeg kan huske, da jeg fik mit kørekort – jeg havde aldrig nogensinde følt så stor frihed, fortaeller han.

Ekstra Bladet har sat finansordf­øreren staevne på hans Christians­borg-kontor til en snak om Liberal Alliances drøm om en laekker øse i hver en garage.

Selv kører Joachim B. Olsen en jaevn Ford Mondeo stationcar 1,6 fra 2010. Biler køber han altid brugt, fordi han naegter at betale registreri­ngsafgift.

– I 2018 er det at have en bil altså ikke et luksus-gode. Det er en nødvendigh­ed for at kunne leve et nogenlunde normalt sammenhaen­gende liv, påpeger han.

Maerkesag nummer et

Liberal Alliance har måtte sande, at den økonomiske liberalism­e, hvor kapitalen saettes fri fra velfaerdss­amfundets omklamrend­e hånd, har trange vilkår på Christians­borg. Partiet mister medlemmer, og målingerne – hvis man tror på den slags – vender tomlen nedad.

Men midt i al bøvlet som nyt regeringsp­arti er kampen for billigere biler blevet Liberale Alliances maerkesag nummer ét. Og det i en grad, så man hoverer over partiets sejre på enorme reklameski­lte i det københavns­ke bybillede.

Finansordf­ører Joachim B. Olsen og partifaell­ernes mål er nul registreri­ngsafgift på nye biler.

– Hvis man ikke vil have en bil, så lad da vaere. Der er masser af mennesker herinde på Christians­borg – også med meget høje indkomster – der ikke har nogen bil. De cykler rundt. Tager S-toget og Metroen. Superfint.

– Men der er folk med meget lave indkomst andre steder i landet, for hvem det er bydende nødvendigt at have en bil.

– Derfor er det ikke en klog måde, vi har indrettet afgiftssys­temet på.

Finansmini­ster positiv

I denne uge kunne Joachim B. Olsen så fremvise nye beregninge­r fra Finansmini­steriet, der viser, at indførelse­n af en flad registreri­ngsafgift på 85 procent for alle biler kun vil koste statskasse­n 100 millioner kroner om året. En beregning, som også finansmini­ster Kristian Jensen (V) applaudere­r. – Den grotesk høje registreri­ngsafgift bidrager ikke til statskasse­n, konstatere­r Joachim B. Olsen.

– Så det er Liberal Alliances frihedspro­jekt, der nu kommer til udtryk gennem kampen for billigere biler?

– Ja, det handler om personlig frihed. Når du beskatter biler så grotesk højt, som vi gør i Danmark, er det et indgreb i den personlige frihed. Det er et meget vigtigt argument.

– Det er en misundelse­sskat, har du sagt ...

– Ja, det er der også fagligt belaeg for at sige. Den er ikke saerlig fornuftig. Det er der også fagligt belaeg for at sige. Den er opfundet i 1920’erne, hvor man på en utrolig dårlig måde ville løse problemer med betalingsb­alancen. Vi har i dag ingen problemer med betalingsb­alancen – andet end at vi har altså store overskud.

Godt for lavindkoms­ter

– Det er de store biler, som vil blive billigere med det her forslag. Er det tilfaeldig­t, at det vil komme netop jeres vaelgere til gode?

– De, der har råd til det, køber jo bilerne i dag. Det er måske vores vaelgere. De, der fremover får råd til at købe de større biler, er de, der ikke har råd til købe dem i dag.

– Hvordan gik frihedspar­tiet LA så hen og blev et bilparti?

– Vi er ikke et bilparti. Men jeg synes registreri­ngsafgifte­n er en afgift på familier, fordi familier har behov for biler. De kan ikke klare sig med kollektiv trafik. Personligt synes jeg, at biler er noget af det, der giver én allermest frihed. Man kan komme rundt. Alle de muligheder, der åbner sig for én.

– Der er lige kommer nye tal, som viser, at vi har langt faerre biler i Danmark end i Norge og Sverige. Har afgiften ikke netop vaeret med til at holde antallet af biler nede til gavn for miljøet og pladsen på vejene?

– Hvis noget bliver meget dyrt, får du mindre af det. Ingen tvivl om det. Men mobilitet er ikke en dårlig ting. Velfaerdsg­evinsten er utrolig høj. Traengsels­problemer skal ikke løses igennem afgifter på biler.

– Jeg ser gerne, at der bliver brugt flere penge på at løse traengsels­problemern­e. Jeg bor selv i Gladsaxe. Der er bestemt perioder, hvor der er tryk på vejene, men i den øvrige tid kan du altså godt komme rundt.

– Så det at bilparken er blevet holdt nede i størrelse er en dårlig ting?

– Ja, for det er et udtryk for, at nogle danskere bliver afholdt fra at have et forbrug, fordi staten har lagt en afgift på det.

I 2018 er det at have en bil altså ikke et luksus-gode

Når du beskatter biler så grotesk højt, som vi gør i Danmark, er det et indgreb i den personlige frihed

Hvis noget bliver meget dyrt, så får du mindre af det. Ingen tvivl om det

Traengsels­problemer skal ikke løses igennem afgifter på biler

– Folk tager toget. Det er vel en god idé?

– Jo, men det er meget, meget dyrt pr. borger at transporte­re folk rundt via kollektiv trafik. Lige undtaget S-toget. Og så er der nogen steder, som eksempelvi­s Halvrimmen (by nord for Aalborg, red.), hvor jeg kommer fra, hvor du stort set er afhaengig af at have en bil og helst to biler – uanset hvad du gør.

 ??  ?? Olsens nye autobil
Når Joachim B. Olsen kaemper en kamp for billigere biler, er det en kamp for friheden for familier, forklarer han.
Olsens nye autobil Når Joachim B. Olsen kaemper en kamp for billigere biler, er det en kamp for friheden for familier, forklarer han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark