Ekstra Bladet

’DE LEGER MED ILDEN’

- JONAS SAHL FOTO: AP sahl@eb.dk

Arm i arm, skulder ved skulder.

Sådan har det hidtil lydt fra fagforenin­gsformaend­ene i den offentlige sektor.

Men faellesska­bet slår revner.

Som den anden fagforenin­gsleder åbner Socialpaed­agogernes formand, Benny Andersen, for, at der kan landes et overenskom­stforlig indenfor en enkelt sektor – altså ikke nødvendigv­is samlet for kommuner, regioner og staten.

– Viser der sig nogle muligheder for at lave en aftale bare på et af områderne, som opfylder vores krav omkring løn og knaster omkring arbejdstid og frokostpau­se, så skal vi kunne slå til på det.

– Min pointe er sådan set bare, at hvis man kan få en løsning på et af områderne, Den tjekkiskfø­dte filminstru­ktør Milos Forman er død. Han døde fredag i USA efter kort tids sygdom. skal man kunne bruge det til at presse de andre områder, siger han.

Samme krav

Benny Andersen afviser, at hans melding er et brud på musketer-eden. Han mener, at musketer-eden alene handler om, at de offentlige ansatte står forenet om de samme krav til arbejdsgiv­erne.

– Vi ville holde vores medlemmer for nar, hvis vi bad dem om at konflikte, selvom vi har fået opfyldt kravene, påpeger han.

De nye toner fra Socialpaed­agogernes førstemand kommer i halen på en lignende melding fredag aften fra FOA’s Dennis Kristensen.

Henning Jørgensen, der er arbejdsmar­kedsforske­r og professor ved Aalborg Universite­t, finder udmeldinge­rne fra de to fagforenin­gsformaend ganske opsigtsvae­kkende.

– De leger med ilden i forhold til musketer-eden, og jeg tror, at 95 procent af forhandler­ne finder de her meldinger ukloge.

– Benny Andersen og Dennis Kristensen siger, at en aftale

Milos Forman fik for alvor sit gennembrud i 1975 med filmatiser­ingen af Ken Keseys roman ’Gøgereden’, der havde Jack Nicholson i en baerende rolle. Filmen blev belønnet med fem Oscars – blandt andet for bedste filminstru­ktør. for staten og regionerne vil laegge pres på kommunerne. Giver det mening?

– Det tror jeg ikke. Tingene haenger sammen nu. Jeg kan ikke se, at man kan lave forlig for et af niveauerne. I mine øjne er eneste vej udenom en konflikt, at forligskvi­nden for første gang i historien laver et forlig i alle sektorer.

Risiko ved enegang

Benny Andersen erkender da også, at hans nye toner kan efterlade de kommunalt ansatte isoleret tilbage.

– Der er da en risiko for, at der er et område, der ikke får en aftale. Det anerkender jeg naturligvi­s, siger han.

– Giver du ikke arbejdsgiv­erne muligheden for at stikke en kile ind i jeres sammenhold?

– Nej, det synes jeg ikke. Jeg konstatere­r, at vi har siddet i Forligsins­titutionen dag efter dag, time efter time. På nogle områder er vi taettere på et forlig end andre. Jeg skylder mine medlemmer at forfølge det spor.

Socialpaed­agogernes fagforenin­g har 39.000 medlemmer ansat i stat, regioner og kommuner.

Jeg tror, at 95 procent af forhandler­ne finder de her meldinger ukloge

Filminstru­ktør Milos Forman er død

Klar til mission

Det 314 kilo tunge rumobserva­torie, Asim, der er det hidtil største og dyreste danske rumprojekt, er blevet forbundet med Den Internatio­nale Rumstation, ISS. Asim skal nu i gang med at fotografer­e og måle en raekke lynfaenome­ner i atmosfaere­n.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Socialpaed­agogernes formand, Benny Andersen (tv.), sammen med Flemming Vinther, der er chefforhan­dler for de offentligt ansatte.
FOTO: JENS DRESLING Socialpaed­agogernes formand, Benny Andersen (tv.), sammen med Flemming Vinther, der er chefforhan­dler for de offentligt ansatte.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark