Ekstra Bladet

STOR ANALYSE: Så meget koster det at køre minibil alt inklusive

Kan du laegge 130 kroner i skuffen hver dag, så er du ikke langt fra nøglerne til en ny minibil. Flere går dog efter et dyrere alternativ

- MATHIAS GRAM

Tre pakker Prince, fem franske på tanken eller en kasse Slots Classic i graensehan­dlen. Mere skal man ikke give afkald på i sin hverdag, før man har råd til en af de mest populaere minibiler i Danmark.

Det viser en ny analyse, som sammenlign­ingsportal­en Samlino.dk har lavet af de samlede daglige omkostning­er ved at eje henholdsvi­s en Citroën C1, en VW Up! eller en Peugeot 208. Alle tre i top 10 over de mest solgte biler i Danmark i 2017.

Folkene bag analysen har sammenlagt udgifterne til alt fra billån og -forsikring til braendstof, bilvask og ikke mindst vaerditab og antaget, at ejeren beholder bilen i fem år og betaler hele lånet tilbage i samme periode.

Testperson­en, der er 35 år og bor på Frederiksb­erg, kører desuden 20.000 kilometer om året i bilen, vasker den en gang om måneden til 69 kroner pr. vask og er saerdeles god til at finde gratis parkerings­pladser.

Prisen på forsikring­en er et gennemsnit af det, han vil kunne finde på Samlino.dk, og han har lagt 25.000 kroner i udbetaling.

Hvis man opfylder alle disse antagelser, så vil man kunne komme bag rattet af en Citroén C1 Aspire, der koster 89.970 kroner kontant, for 126,39 kroner om dagen.

Billånet vil i så fald stå for omkring én af de tre pakker røde Prince om dagen, mens vaerditab, bilsyn, forsikring og ejerafgift snupper den anden pakke. Den sidste pakke indeholder vedligehol­delse, daekskifte, braendstof og bilvask.

Efter fem år vil man ifølge analysen kunne saelge sin bil til en antaget pris på 35.088,30 kroner, og regnes det med, vil den daglige pris falde yderligere.

Er man i stedet varm på en 3-dørs VW Up!, skal man af med 137,6 kroner om dagen. Bilen er dyrere i indkøb og kører 24,4 kilometer på en liter braendstof, hvor den lille Citroën klarer 26,3 km/l på papiret. Man vil derfor i teorien skulle laegge cirka 2850 kroner mere om året for billån og braendstof.

Ved køb af både VW og Citroën antager analysen, at lånet har en rente på 5,45 procent og en ÅOP på 10,86 procent, mens benzinen koster 11,41 kroner pr. liter i hele den femårige periode.

Bilen vil efter fem år kunne saelges for en teoretisk pris 38.756,64 kroner.

Har man luft nok i økonomien til at kunne laegge 50.000 frem for 25.000 i udbetaling på sin nye bil, vil man kunne erhverve sig den lidt dyrere Peugeot 208 for det, der svarer til en hotdog mere om dagen: 149,74 kroner.

Bilen koster 134.990 kroner kontant og er også dyrere end de to andre biler, når det kommer til billån, ejerafgift, bilforsikr­ing, daekskifte og vaerditab. Til gengaeld kører bilen 33,3 kilometer på en liter braendstof og vil derfor i teorien give faerre ture ind forbi tankstatio­nen - og dermed også faerre muligheder for at blive fristet af franske hotdogs.

Trods det dyrere regnestykk­e var der da også mange danskere, der satte deres underskrif­t på slutsedlen til en ny Peugeot 208 sidste år. Knap 10.000 nøgler til den lille bil blev langet over disken, og det gjorde den til årets klart bedst saelgende bil.

Billånet står for omkring én af de tre pakker Prince om dagen

 ?? FOTO: CITROËN ?? Citroën C1 var den 10. bedst saelgende bil i Danmark i 2017, og ifølge analysen er det den billigste.
FOTO: CITROËN Citroën C1 var den 10. bedst saelgende bil i Danmark i 2017, og ifølge analysen er det den billigste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark