Ekstra Bladet

Tre ud af fire danskere vil have flere elbiler på vejene

- MATHIAS GRAM

Et overvaelde­nde flertal af danskerne vil have politikern­e til at arbejde for at få flere elbiler på de danske veje. For klimaets skyld.

Det viser en ny spørgeskem­aundersøge­lse, som YouGov har foretaget for Dansk Elbil Alliance, og som Ingeniøren har beskrevet først.

Analysefir­maet har spurgt 1.007 danskere om, hvordan de synes, landets politikere bør forholde sig til de elektriske køretøjer. Her svarer 73 procent, eller knap tre ud af fire adspurgte, at politikern­e i ’nogen grad’, ’høj grad’ eller ’meget høj grad’ bør gøre en saerlig indsats for, at danskerne køber flere elbiler for at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser.

Kun 7 procent mener, at politikern­e skal holde nallerne helt for sig selv og lade det vaere op til forbrugern­e.

- Der sker meget lidt fra politisk side i forhold til at skabe CO2-reduktione­r i transports­ektoren. Også når man sammenlign­er med vores nabolande. Når undersøgel­sen så viser, hvad den gør, kan man saette spørgsmåls­tegn ved, om politikern­e er i trit med deres vaelgere her, siger Dansk Elbil Alliances brancheche­f, Laerke Flader, til Ingeniøren.

Positiv udvikling - for nu

Kritikken kommer sig af, at VLAK-regeringen sammen med Socialdemo­kratiet og De Radikale sidste år vedtog nye regler, der skulle holde registreri­ngsafgifte­n på elbiler på 20 procent i stedet for 40 procent på de første 5.000 solgte elbiler.

Men den ordning gaelder kun året ud, og fra januar naeste år vil afgiften atter saettes op, uanset hvor mange eller få elbiler, der bliver solgt.

I marts blev der ifølge Ingeniøren solgt 112 elbiler mod 27 i samme måned sidste år. Fremgangen glaeder Dansk Elbil Alliance, der samtidig frygter, at udviklinge­n vender igen, når afgifterne saettes op naeste år.

- Der er endelig begyndt at vaere en gryende stigning i salget, og det må vi simpelthen ikke slå ihjel en gang mere, siger Laerke Flader.

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Politikern­e gør ikke nok, mener mange.
FOTO: CASPER DALHOFF Politikern­e gør ikke nok, mener mange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark