Ekstra Bladet

SEKS GRADER AF SELVKØREND­E BILER

-

0: Øjne på vejen, haender på rattet. Biler, som vi kender dem i dag.

1: Øjne på vejen, haender på rattet. Føreren skal overvåge, at systemet fungerer - og gribe ind om nødvendigt. Accelerati­on kan foregå, men systemerne arbejder ikke sammen. Et eksempel er adaptiv fartpilot.

2: Øjne på vejen, haender lejligheds­vis fri. Fødderne må flyttes fra bremse og styretøj, men føreren skal overvåge og kunne gribe ind. Eksempler er systemer som vejbaneass­istent, der styrer inden for striberne og adaptiv fartpilot, der arbejder sammen med en automatisk nødbremse. Funktioner­ne tilbydes i Tesla Autopilot, Nissan Propilot, Volvo Pilot Assist, Mercedes Driving Assistance.

3: Føreren er nogle gange overflødig. Man skal ikke laengere overvåge bil og omgivelser, men stadig vaere parat til at gribe ind. Systemerne kombinerer flere automatise­rede funktioner, så bilen er den primaere fører i laengere perioder. Første niveau, som tillader føreren for eksempel at laese avis, når bilen styrer. Audi haevder at kunne gøre dette med sin Traffic Jam Assist.

4: Føreren er ofte overflødig. Bilen kan selv reagere på fare eller finde vej gennem taet trafik på motorvejen, finde en afkørsel eller en parkerings­plads. Fungerer mest på veje uden kompleks trafik, og hvor føreren måske tager over i bytrafik, på grusveje eller i dårligt vejr. Her er det ikke laengere et krav, at føreren griber ind og overtage styringen, for bilen kan selv bringe sig til sikker standsning.

5: Føreren er helt overflødig og rattet forsvinder, da bilen kan udføre alle handlinger uden menneskeli­g indblandin­g. Kan køre selv på alle veje og under alle forhold.

Kilde: Society of Automotive Engineers/Trafikstyr­elsen/ udenhaende­r.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark