Ekstra Bladet

Det ved vi om danskeren

-

Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med Politiets Efterretni­ngstjenest­e for at høre, om de danske myndighede­r kender til ’Mohammed’ og hans skaebne. PET har ingen kommentare­r til sagen. Kurderen med den danske opvaekst er født og opvokset på den københavns­ke Vestegn, men har kurdiske rødder i Tyrkiet. Han har tyrkisk statsborge­rskab – ikke dansk.

Han forsøger første gang at rejse til Syrien med en dansk kammerat i 2014. De bliver stoppet i lufthavnen i Sanliurfa i Tyrkiet og sendt retur til Danmark.

I august 2015 tager han afsted igen med den samme ven fra Danmark. Denne gang lykkes det at komme frem til Islamisk Stat. Senere slutter Mohammeds unge hustru sig til ham. I begyndelse­n af maj 2017 forsøger han og hustruen første gang at blive smuglet ud af kalifatet, dog uden held. 17. maj samme år flygter de over Eufrat-floden og overgiver sig til YPG-militsen. Siden har både danskeren og hustruen siddet faengslet.

Efter knap 11 måneder er han fortsat faengslet samme sted i Nordsyrien, mens hustruen befinder sig i en kvindelejr for tidligere IS-familier naerheden af faengslet.

Fremtiden er uvis for kurderen med den danske opvaekst. Det er uklart, om han skal retsforføl­ges i Syrien ved en kurdisk domstol eller i Tyrkiet, hvor han har statsborge­rskab – eller ved en domstol af mere internatio­nal karakter som de internatio­nale krigstribu­naler, der har vaeret nedsat tidligere i forbindels­e med krige og konflikter. i

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark