Ekstra Bladet

VAELGERNE TRAETTE AF MINISTRENE­S FEDE PENSIONER

Forslag om ’normaliser­ing’ af ministrene­s saerligt gunstige vilkår skal op i Folketinge­t

- JANUS ØSTERGAARD KRISTIAN BRÅRUD LARSEN FOTO: ERNST VAN NORDE jao@eb.dk kbl@eb.dk

Nu er det nok!

Tusindvis af danskere har på kort tid støttet et borgerfors­lag om, at det skal vaere slut med ministrene­s gunstige pensionsvi­lkår.

På blot otte dage lykkedes det at samle de 50.000 støtter, der skal til for at få rejst forslaget i Folketinge­t.

– Det fortaeller mig, at der er mange andre danskere, som også kan se urimelighe­den i, hvordan de her pensioner er skruet samme. Og de kan godt fornemme, at der er en kløft i samfundet, lyder det fra initiativt­ageren bag borgerfors­laget, it-konsulente­n Frederik Mathiasen Nielsen.

Tager HK’er godt 40 år

Det er da også helt saerlige pensionsvi­lkår, ministrene nyder godt af – så saerlige, at den såkaldte vederlagsk­ommission har stemplet ordningen som ’gunstig’ og ’foraeldet’.

Eksempelvi­s kan ministre lynhurtigt optjene mange tusind pensionskr­oner: Efter bare ét år som minister er man sikret den samme pension, som det vil tage en gennemsnit­lig HK’er godt 40 år at opspare.

Dertil kommer, at mange eks-ministre får udbetalt deres pensionlae­nge før pensionsal­deren for almindelig­e danskere.

14 mio. kr. årligt

Jan Sjursen, der var energimini­ster under Poul Nyrup Rasmussen (S) i 1993-194, fik eksempelvi­s ministerpe­nsion som blot 30-årig.

Desuden får flere tidligere ministre udbetalt pensionen ved siden af andre velbetalte job.

Dette gaelder blandt andre Københavns overborgme­ster, Frank Jensen (S), der hver måned får en ministerpe­nsion på knap 19.000 kr. ved siden af borgmester­lønnen.

At ministerpe­nsionerne ikke er en billig omgang for skatteborg­erne, bevidner en aktindsigt i listen over tidligere ministre, som modtager den saerlige pension.

På nuvaerende tidspunkt løber udgiften til ministerpe­nsionerne op i 1.161.693 kr. hver måned. Hvilket giver naesten 14 mio. kr. på et år.

Ikke politisk aktiv

Det er med baggrund i fakta som disse, at Frederik Mathiasen Nielsen tog initiativ til borgerfors­laget om at afskaffe ministerpe­nsionen.

– Det virker, som om eliten i samfundet har mistet jordforbin­delsen med, hvordan den almindelig­e borger lever, konstatere­r Frederik Mathiasen Nielsen, der understreg­er, at han ikke er politisk aktiv.

– Men er det ikke fair nok, at politikere, som har gyldne kaeder, har en bedre pensionsor­dning end du og jeg?

– Jeg tror, at hvis man bliver motiveret af kroner og øre, så er man ikke egnet til at passe på vores alle sammen pengekasse, siger Frederik Mathiasen Nielsen,

Eliten i samfundet har mistet jordforbin­delsen med, hvordan den almindelig­e borger lever

der selv er på en helt almindelig arbejdsmar­kedspensio­nsordning, hvor hans arbejdsgiv­er indbetaler otte procent om måneden til hans pension.

Han mener, at de tidligere ministre bør komme på en lignende ordning, hvor deres pensionsvi­lkår følger paedagoger­nes overenskom­st – som faktisk er naesten dobbelt så god som Frederik Mathiasen Nielsens egen pensionsor­dning.

Desuden indebaerer borgerfors­laget, at folketings­medlemmer og ministre skal følge den almindelig­e folkepensi­onsalder, så de ikke kan ’få udbetalt pensioner opsparet under udførelse af borgerligt ombud tidligere end denne alder’.

Det fortaeller mig, at der er mange andre danskere, som også kan se urimelighe­den

 ??  ?? Frederik Mathiasen Nielsen er initiativt­ager til forslaget om at afskaffe ministerpe­nsionerne.
Frederik Mathiasen Nielsen er initiativt­ager til forslaget om at afskaffe ministerpe­nsionerne.
 ?? FOTO: CHRISTIAN KLINDT SØLBECK ?? Jan Sjursen (Kristendem­okraterne) var minister i 1993-1994. Det betød, at han har modtaget ministerpe­nsion, fra han blot var 30 år gammel.
FOTO: CHRISTIAN KLINDT SØLBECK Jan Sjursen (Kristendem­okraterne) var minister i 1993-1994. Det betød, at han har modtaget ministerpe­nsion, fra han blot var 30 år gammel.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Københavns overborgme­ster, Frank Jensen (S), er en af de tidligere ministre, der modtager ministerpe­nsion ved siden af et vellønnet job.
FOTO: JENS DRESLING Københavns overborgme­ster, Frank Jensen (S), er en af de tidligere ministre, der modtager ministerpe­nsion ved siden af et vellønnet job.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark