Ekstra Bladet

AMALIENBOR­G STORMET DA DRONNINGEN BLEV HYLDET

KAMP OM PLADSERNE: Dronning Margrethe blev i går fejret på sin 78-års fødselsdag. De fremmødte stormede hen over slotsplads­en for at sikre sig en god plads

- SIGNE SKOV FOTO: JONAS OLUFSON FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX signe@eb.dk FOTO: JONAS OLUFSON Signe@eb.dk

Allerede inden dronningen trådte ud på balkonen, var de tusindvis af fremmødte danskere i hopla på Amalienbor­g Slotsplads.

Fejringen af dronning Margrethes 78-års fødselsdag blev skudt i gang, da Den Kongelige Livgarde marcherede over slotsplads­en. Derefter gav politiet tilladelse til, at folk måtte rykke taet på Christian IX’s Palae, og det fik de fremmødte til at storme frem over slotsplads­en i et tempo og en stil, der frembringe­r associatio­ner om åbningen af Roskilde Festival.

Veloplagt Margrethe

Det var en veloplagt dronning, der praecis klokken 12 trådte ud på balkonen. Hun smilede stort til de fremmødte, der besvarede majestaete­ns vink med vajende danske og grønlandsk­e flag og højlydte hurra-råb.

Helt smukt blev det, da resten af kongefamil­ien sluttede sig til hende, og Den Kongelige Livgarde atter spillede op, mens solen brød gennem skydaekket til tonerne af ’Kong Christian stod ved højen Mast.’

De foregående år har dronningen haft prins Henrik og resten af familien ved sin side, når hun viste sig på balkonen. Men i år måtte dronning Margrethe klare sig uden prins Henrik, der som bekendt gik bort i februar.

Uden Frederik

Også dronningen­s aeldste søn, kronprins Frederik, manglede på den store dag. Kronprinse­n opholder sig nemlig i øjeblikket i Grønland, hvor han er i privat aerinde, oplyser kongehuset.

Til gengaeld var der fuldt hus med alle otte børnebørn, der vinkede lystigt sammen med bedstemor og trak på smilebånde­t, da der blev sunget den traditione­lle fødselsdag­ssang med de velkendte linjer: ’med dejlig chokolade og kager til’ og ’når hun hjem fra skole går’.

Efter den offentlige fejring på Amalienbor­g blev dronningen fejret i private rammer af familie og venner på Fredensbor­g Slot. Ulla Møller, 71, og Peter Møller, 77, fra Sønderborg:

– Vi vil gerne opleve hende. Ikke gennem fjernsynet, men se hende her. Hun kommer også nede på Gråsten Slot, men der ser vi hende aldrig, selvom hun er taet på, fortaeller Ulla Møller.

– Er denne her fejring mere speciel end de andre, nu hvor hun har mistet prins Henrik?

– Ja, den er mere speciel, fordi vi skal støtte hende, når hun har mistet sin mand. Lone, 70, fra København:

– Jeg har vaeret her rigtig mange gange på hendes fødselsdag, og så syntes vi, at det var noget saerligt i år. Hun skal ikke stå deroppe alene. Vi er der, og vi bakker hende op, fortaeller Lone, der har sit barnebarn med.

– Det er forårets komme, og der er så meget positivite­t. Christina Ekman, 43, og Ellis Ekman, 72, fra København:

– Hun har vaeret så meget igennem på det sidste, så jeg synes, det er dejligt at komme ind og fejre hende. Det kan jeg godt lide, lyder det fra Christina Ekman, og hendes mor er enig.

– Jeg synes det samme, så det er vidunderli­gt at komme herind.

– Jeg taenker, at denne her gang må vaere anderledes for hende. Hun må gøre sig nogle tanker om, hvordan det er at vaere alene på denne her dag, siger Christina Ekman.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Dronningen var traditione­n tro omgivet af børn, svigerbørn og børnebørn, da hun blev fejret fra balkonen . Kun kronprins Frederik var ikke til stede.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Dronningen var traditione­n tro omgivet af børn, svigerbørn og børnebørn, da hun blev fejret fra balkonen . Kun kronprins Frederik var ikke til stede.
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Dronningen var lutter smil, da hun trådte ud på balkonen.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Dronningen var lutter smil, da hun trådte ud på balkonen.
 ??  ?? Lidt kongelig har man da lov at vaere. De her to piger var prinsesser for en dag.
Lidt kongelig har man da lov at vaere. De her to piger var prinsesser for en dag.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark