Ekstra Bladet

KAEMPE EKSPLOSION SKABTE DØD OG ØDELAEGGEL­SE

Midt i sommerens idyl sprang 200 tons tysk ammunition i luften. 33 danskere blev draebt – 12 af dem blev aldrig identifice­ret

- TIM PANDURO

RAEDSEL I AARHUS 4. JULI 1944: Danmark var ramt af urolige tider.

I hovedstade­n rasede en stor folkestrej­ke, og uroen lurede også i landets øvrige byer, hvor tyskerne og deres danske håndlanger­es stadig mere brutale kamp mod den stigende modstand vakte bekymring og forargelse hos store dele af befolkning­en.

Men solen skinnede, og mange havde ferie. Badestrand­en Den Permanente og parkerne i Aarhus var fyldt med folk, der nød det smukke vejr tirsdag 4. juli 1944.

Sommeridyl­len blev brutalt brudt klokken 13.47. En kaempe eksplosion sendte en søjle af vand og slam op fra havnebassi­net lige uden for Aarhus Midtby.

Syv-otte store eksplosion­er og et utal af små fulgte lige i haelene på den første, men der var naeppe mange i

En arbejder, der opholdt sig i porten, lå nøgen – alt tøjet var blaest af ham

den aarhusians­ke storby, der gav sig tid til at taelle efter. Allerede den første eksplosion sendte en trykbølge gennem byen.

Huse rystede, mure og skorstene styrtede ned og glødende granatstum­per, vragdele, flyvende glasskår og tagsten sendte en regn af død og ulykke ind gennem byen.

En ventet katastrofe

Forvirring­en var stor. Ikke mange vidste, hvad der var sket. Men i de kommende timer stod det mere og mere klart, at der var sket netop den katastrofe, som mange havde frygtet.

Aarhus var en vigtig udskibning­shavn for tysk ammunition til Norge, og håndtering­en af de enorme maengder granater, bomber og spraengsto­ffer havde laenge vakt bekymring.

Byrådet i Aarhus havde flere gange bedt tyskerne om at flytte lastningen til et mere fjerntligg­ende sted end byens meget centrale havn. Men uden held.

Nu var katastrofe­n en realitet, efter at en pram med knap 200 ton ammunition var eksplodere­t ved et uheld. Eksplosion­en bragte kaos til Aarhus, og det blev ikke bedre af, at den satte ild til en kornsilo.

Kornet braendte i flere dage, før ilden var nedkaempet.

Jorden rystede

Kr. Rosell oplevede katastrofe­n på naert hold. Han var på arbejde som drejer på Aarhus Motor Compagni naer havnen, da eksplosion­en fandt sted.

’Pludselig begyndte jorden at ryste under vores fødder, og det buldrede i luften. Det var ikke et brag, men mange hundrede. Det dobbelte glasloft faldt ned, og jeg fandt mig selv liggende under lastbilen’, fortaeller han i bogen ’Øjenvidner til besaettels­en’. Selv slap han uden skader, men flere af hans kollegaer var ikke så heldige.

Glas i øjnene

’Da vi var kommet os af chokket og ville løbe ud, mødte jeg en, der ikke var kommet i daekning. Han havde fået nogle lange flaenger ned ad ryggen af faldende glas. Da jeg kom igennem fraeservae­rkstedet, var de ved at hjaelpe fraesermes­teren, der havde siddet på kontoret og set ud ad vinduet på kontoret lige ud på eksplosion­en. Han havde fået glas i øjnene og pulsåreblø­dning.’

På havnen var situatione­n endnu mere ekstrem.

I bogen ’Danske katastrofe­r’ fortaeller en arbejder, Anker Mikkelsen, at han netop havde stået og sludret inde i et pakhus med en chauffør og chaufføren­s barnebarn, da eksplosion­erne lød.

Luftrykket kastede ham gulvet. i

’Man kunne se et stort ildhav fare igennem ind- og udkørselsp­orten, og der hvor lastbilen stod parkeret, og hvor drengen opholdt sig. Lidt senere bar vi ham død ud på gaden, manglende den ene fod. En arbejder, der opholdt sig i porten, lå nøgen – alt tøjet var blaest af ham – og formodentl­ig draebt af lufttrykke­t. Chaufføren blev fundet død under bilen – begravet i sand.’

I havnebassi­net flød det med vraggods og kropsdele. Folk havde fået flået arme og ben af ved den voldsomme eksplosion, der havde efterladt både prammen og dens naermeste omgivelser som en masse af forvredet metal, menneskere­ster, smuldret beton og ueksploder­ede granater.

Løse ligdele i faellesgra­v

’Overalt mødte vi sårede, mange så frygteligt lemlaested­e, at selv vi laeger, der dog er vant til at se meget, rystede ved synet’, sagde laegen Knud Ludvigsen til lokalpress­en ifølge ’Danske katastrofe­r’. Sammen med kolleger var han ilet til ulykkesste­det.

De kvaestede og draebte blev kørt til hospitaler­ne i ambulancer, private biler og endog trehjulede ladcykler. Ofrene måtte laegges på

Selv vi laeger, der dog er vant til at se meget, rystede ved synet

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? af Forsiden Aarhus Stiftstide­nde efter dagen katastrofe­n. Mindestene­n for de 12 ofre, der ikke kunne identifice­res efter katastrofe­n.
FOTO: RITZAU SCANPIX af Forsiden Aarhus Stiftstide­nde efter dagen katastrofe­n. Mindestene­n for de 12 ofre, der ikke kunne identifice­res efter katastrofe­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark