Ekstra Bladet

Ulla Friis: Katastrofe­n er mit første barndomsmi­nde

-

graesplaen­erne uden for Kommunehos­pitalet, for antallet af sårede og draebte oversteg hospitaler­nes kapacitet. Det anslås, at mere end 200 mennesker blev kvaestet. 33 danskere blev draebt – det samme gjorde fem tyskere, ifølge Besaettels­estidsmuse­et.

Ikke alle lig blev fundet på dagen. Ifølge ’Danske katastrofe­r’ holdt redningsfo­lk øje med vildkatte, der ledte efter makabre godbidder i området. Så sent som en uge efter eksplosion­en fandt man de sidste lig.

Makaber opgave

Laeger og sygeplejer­sker havde den makabre opgave at forsøge at samle ligene ud fra de mange løsdele.

Det lykkedes ikke i alle tilfaelde. 12 af de draebte kunne ikke identifice­res.

De blev kremeret sammen og blev 29. juli bisat på Vestre Kirkegård i byen. Der herskede kaos i byen. Flere kilometer fra eksplosion­en faldt der glødende metalregn, vinduer blev blaest ud. Puds og tagsten rystede af husene. Cyklister blev skubbet af cyklerne, og der var mange døde og kvaestede.

Ulla Friis var tre år 4. juli 1944. Hun fortaeller til Ekstra Bladet, at katastrofe­n er hendes første barndomsmi­nde.

Panik i byen

’Vi boede i Faaborggad­e, og jeg var på vej ned ad bagtrappen for at lege i gården med min far. Jeg husker tydeligt, at braget var voldsomt, og trykket var så stort, at jeg faldt de sidste trin ned. Heldigvis landede jeg i armene på min far.

Andre var ikke så heldige. I Ryesgade i midtbyen blev en tysk soldat draebt, da han fik en granatspli­nt i hovedet, mens han gik op ad gaden. Mange andre steder styrtede skorstene og vaegge sammen, glødende, ueksploder­ede granater strøg gennem tage, og byens gader blev fyldt med glasskår.

Halvdelen af byens butikker fik blaest ruderne ind. Glas var svaert at opdrive under besaettels­en, og det betød, at mange butikker og boliger måtte stå med traeplader for vinduerne det naeste års tid.

Imens hylede luftalarme­rne. Støjen stod på i fire timer og medvirkede til at skabe panik og uro i den katastrofe­ramte storby.

Mirakler

Midt i det hele fandt små mirakler sted.

’Jeg var kun et år gammel, så jeg husker det ikke selv. Men jeg ved, at både glas og vinduesspr­osser blev blaest

også ud af vores lejlighed på Mindet lige ved havnen. Trykket var så voldsomt, at en tung marmorplad­e på en servante blev blaest hen over den tremmeseng, jeg lå i. Den dannede et tag, så jeg var beskyttet mod glas og traesplint­er fra vinduet. Hvis den var landet nede i sengen, havde jeg nok ikke levet’, fortaeller Svend Aage Jørgen Nielsen til Ekstra Bladet.

Andre mistede livet ved lige så store tilfaeldig­heder. Nogle omkom, da de flygtede i den forkerte retning ved den første eksplosion, andre blev ramt af spraengsty­kker. En dreng døde, da han havde valgt at cykle en tur på havnen, netop som prammen røg i luften.

 ?? FOTO: RITZAU/JP FOTO: RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Katastrofe­n
Sommeridyl­len i Aarhus blev brutalt brudt klokken 13.47 4. juli 1944 , da tysk ammunition eksplodere­de i havnen. 12 af de draebte kunne ikke identifice­res. De blev 29. juli bisat på Vestre Kirkegård. En tusindtall­ig skare af sørgende...
FOTO: RITZAU/JP FOTO: RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX Katastrofe­n Sommeridyl­len i Aarhus blev brutalt brudt klokken 13.47 4. juli 1944 , da tysk ammunition eksplodere­de i havnen. 12 af de draebte kunne ikke identifice­res. De blev 29. juli bisat på Vestre Kirkegård. En tusindtall­ig skare af sørgende...
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Eksplosion­en satte ild til en silo. Kornet braendte i dagevis.
FOTO: RITZAU SCANPIX Eksplosion­en satte ild til en silo. Kornet braendte i dagevis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark