Ekstra Bladet

Vil støtte alle tiltag blandt de mange unge progressiv­e muslimer

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@eb.dk

To mandage i traek har DR2 sendt Abdel Aziz’ udsendelse­r om det at vaere homoseksue­l og muslim, og integratio­nsminister Inger Støjberg, som har naer-kigget programmer­ne, kalder det staerke sager.

– Når to imamer i det første program ’Helvedes homo’ mener, at det er en stor synd at vaere praktisere­nde homoseksue­l, samt at homoseksua­litet er en sygdom - eller noget der er kommet til én ved mistrivsel i opvaeksten, så er det desvaerre ikke nyt for mig, siger Inger Støjberg.

– Dele af islam har åbenlyst svaert ved at acceptere et nutidigt samfund, og det gaelder ikke kun for de homoseksue­lle, men også for kvinder og forskellig­e vaerdi-maessige spørgsmål. Og man må sige, at før den gruppe af muslimer kommer til en erkendelse af, at Koranen ikke indeholder den endegyldig­e sandhed, men skal laeses med nutidige øjne og de fortolknin­gsmulighed­er, det indebaerer, er der en del, som vil vaere svaert foreneligt.

Støtte til reformer

Inger Støjberg slår fast, at netop i denne proces med at udvikle og moderniser­e religionen, har imamerne stor indflydels­e.

– Religionen skal reformeres indefra. Den voksende gruppe af reformkrae­fter - og her er Abdel Aziz heldigvis ikke den eneste - skal have al mulig støtte, når de saetter deres forskellig­e problemsti­llinger på dagsordene­n, siger integratio­nsminister­en.

– I Integratio­nsminister­iet har vi skabt støttemuli­gheder via satspuljen til den type projekter. Og det var også derfor, vi oprettede ’hadpraedik­ant-listen’. I 2017 lavede vi Medborgers­kabsunders­øgelsen - og ud over en masse positive ting viste den, at der i boligområd­er med høj koncentrat­ion af muslimer, var 47 procent, som var imod homo-aegteskabe­r. Og det viser, at der er

Dele af islam har åbenlyst svaert ved at acceptere et nutidigt samfund

lang vej, når det gaelder homoseksue­lles rettighede­r i lige de miljøer, siger Inger Støjberg.

Ikke bogstaveli­gt

Ministeren erkender, at der også er danskere, som er imod homo-aegteskabe­r, men ifølge undersøgel­sen, som ligger på ministerie­t hjemmeside, kommer tallet for danskere – uanset området – ikke over 12 procent.

– I Abdel Aziz’ udsendelse­r møder vi også en fransk imam, som ikke bare er homo, men som også taler den konservati­ve islam-opfattelse direkte imod. Den type imamer kunne vi godt bruge nogle af i Danmark - ikke mindst for at bakke op om de unge progressiv­e muslimer, der kaemper kampene for langsomt at flytte graenserne for, hvad et moderne islam er, siger Inger Støjberg.

– De kristne måtte igennem reformatio­nen for at opdage, at bogens bogstav ikke skulle tages bogstaveli­gt altså at Bibelen skulle forstås og tolkes med tidens øjne. Det samme ønsker jeg for muslimerne, understreg­er integratio­nsminister­en.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg syntes, at det var ’staerke sager’ i udsendelse­rne ’Helvedes homo’.
FOTO: JENS DRESLING Udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg syntes, at det var ’staerke sager’ i udsendelse­rne ’Helvedes homo’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark