Ekstra Bladet

BANGE POLITIKERE

-

I USA ER DET udbredt praksis blandt politikere en atmistaenk­eliggøre deorganer, som er sat til at kontroller­e dem.

Måske har det inspireret den danske regering til at indlede massivt angreb på statens kontrolorg­anRigsrevi­sionen. et

Hidtil er det ellers blevet betragtet som noget naer helligbrød­e at gå i rette med de statslige revisorer. ministeDer plejer at herske bred respekt at om, rier, styrelser og statslige selskaber skal tåle kunne atblive kigget i kortene og nødvendigt indkasom sereøretae­ver med det formål at skabe tillid til måden, landet forvaltes på. MEN POLITIKEN afslører, at regeringen efter

et møde i Koordinati­onsudvalge­t har besluttet at slå tilbage, når den finder kritikken urimelig, eller hvis den mener, at revisorern­e bevaeger sig ind på den politiske spillebane.

For eksempel vil sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby ikke modtagekri­tik for det skandaløse salg (naermest foraering) af den statslige vaccinefab­rik til saudiarabi­ske oliesheike­r.

OG FORSVARSMI­NISTER Claus Hjort Frederikse­n skyder med skarpt, fordi statsrevis­orerne har sat

undersøgel­se i gang udflytning­en af statsen om provinsen. lige arbejdspla­dser til

Claus Hjort pointerer, at det er politisk beslutning en at skabe bedre balance i Danmark. Og det en skal Rigsrevisi­onen ikke blande sig i.

MEN RIGSREVISO­R Strøm lader sig ikke

Lone kue: Når først minister har taget beslutning, – en en som har økonomiske konsekvens­er, er det Rigsrevisi­onens opgave at revidere disse dispositio­ner på vegne af Folketinge­t, siger hun.

Ja, selvfølgel­ig. Og man kan spørge: Hvad er politikern­e bange for? Frygter de afsløringe­r? Frygter de at blive gjort ansvarlige?

DER HAR ELLERS vaeret at tage fat på. Taenk

nok bare på DONG-sagen. Eller på regeringen­s landbrugsp­akke, som naermest var skraedders­yet af lobbyorgan­isationen Baeredygti­gt Landbrug.

Eller på Esben Lunde Larsens hensyntage­n til fiskeriets kvotekonge­r. Eller på de mange skandaler i Skat, som skiftende skattemini­stre har

fået naeser for.

DISSE SAGER beviser til overflod, at kontrol er hamrende vigtig. Specielt efter vedtagelse­n af mørklaegni­ngsloven, som forhindrer offentligh­eden i at kigge ministrene naermere efter i kortene. i lyset af den seneste udvikling undrer det Set ikke, at regeringen har planer at flytte Rigsreviom sionen til provinsen. langt fra magtens Så vaek centrum som muligt.

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? En bidsk Claus Hjort Frederikse­n er gået til angreb på Rigsrevisi­onen.
FOTO: GREGERS TYCHO En bidsk Claus Hjort Frederikse­n er gået til angreb på Rigsrevisi­onen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark