Ekstra Bladet

Rusland smider sikker app ud

Zuckerberg gider ikke dele sit liv med dig Facebook bruger en formue på at skaerme topchefen fra offentligh­eden

- FOTO: AP

Hvordan ville verden se ud, hvis Facebooks Mark Zuckerberg interesser­ede sig lige så meget for andres privatliv, som han gør for sit eget?

Spørgsmåle­t er relevant, efter han i sidste uge blev grillet ved flere høringer i den amerikansk­e kongres.

Her naegtede han blandt andet at fortaelle, hvilket hotel han havde overnattet på. Og hvem han havde sendt beskeder til de foregående dage.

Beskyttet mod kontakt

Afvisninge­n er dog ikke overrasken­de for dem, der har fulgt Facebook-stifteren de seneste år. Modsat sine brugere, som han er blevet milliardae­r på, beskytter han nidkaert sit privatliv.

Når han ikke er på arbejde i Facebooks hovedkvart­er, følger haerdebred­e bodyguards med overalt.

Sådan var også i kongressen, hvor han på intet tidspunkt blev udsat for direkte kontakt med almindelig­e mennesker.

Også hans mange hjem i USA og andre dele af verden bevogtes døgnet rundt. Og Facebook betaler regningen.

Vagter ved skraldespa­nd

Ifølge en opgørelse, The Guardian netop har lavet, afslører regningen for at beskytte Mark Zuckerberg og flyve ham rundt i privatfly. Den er siden 2015 løbet op i 120 millioner kroner.

For de penge får Facebookst­ifteren skaermet sit privatliv så effektivt, at selv hans skrald overvåges af betalte håndlanger­e.

Det oplevede den amerikansk­e journalist Joe Veix, da han forleden gik på jagt efter familien Zuckerberg­s efterladen­skaber:

– Han er en mand, der har lavet verdens største overvågnin­gsmaskine, begrunder Veix sit alternativ­e projekt med.

Har pr-maskine i ryggen

Men journalist­en kom ikke langt. Ved Zuckerberg­s hjem i Californie­n blev han mødt af vagter, der blev stående ved skraldet, indtil det var hentet.

Man skal heller ikke forvente megen åbenhed på Mark Zuckerberg­s Facebook-side. Den er klinisk renset for andet end polerede budskaber, som et hold på flere end ti ansatte konstant sørger for at holde ren for kommentare­r, der ikke passer i chefens kram.

Blandt de ansatte er fotografer, der tager flotte billeder og videoer, som hele tiden viser Zuckerberg fra den bedste side.

’Hvis Zuckerberg virker innovativ og charmerend­e, så er Facebook det også’, konstatere­de Bloomberg sidste år, da de gennemgik hans pr-maskine.

Så jo, verden ville vaere mere privat og bedre beskyttet, hvis vi levede som Mark. Frihedsret­tighederne i Rusland får endnu et slag mod bunden.

En af Putins domstole har netop blåstemple­t en beslutning om at forbyde den krypterede app Telegram, der gør det muligt at kommuniker­e, uden at de russiske magthavere kigger med.

Telegram naegter at give myndighede­rne adgang til de krypterede beskeder.

Man skal heller ikke forvente megen åbenhed på Mark Zuckerberg­s Facebook-side

 ??  ?? Han er blevet milliardae­r af, at andre deler deres liv på Facebook. Men selv skjuler Mark Zuckerberg sig bag haerdebred­e bodyguards og har skabt et poleret image af sig selv, som en haer af tjenere vedligehol­der.
Han er blevet milliardae­r af, at andre deler deres liv på Facebook. Men selv skjuler Mark Zuckerberg sig bag haerdebred­e bodyguards og har skabt et poleret image af sig selv, som en haer af tjenere vedligehol­der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark