Ekstra Bladet

DANSKE IS-PIGER

EKSTRA BLADET FANDT DEM: Her er fire af de piger, som i sommeren 2016 sneg sig ud af landet for at tilslutte sig Islamisk Stat

-

ROJAVA, SYRIEN (Ekstra Bladet): Fire yngre, danske kvinder sidder faengslet i en krigsfange­lejr i det nordlige Syrien for at have vaeret en del af terror-organisati­onen Islamisk Stat.

Ekstra Bladet har – som det første danske medie – fundet pigerne og fået adgang til dem.

Flere af de yngre kvinder var en del af de 12 piger, der til myndighede­rnes og offentligh­edens store overraskel­se rejste til Islamisk Stat i foråret og sommeren 2016.

Siden har der hersket stor usikkerhed om de unge kvinders videre skaebne, men nu kan Ekstra Bladet afsløre, at i hvert fald fire af dem sidder fanget i en teltlejr for kvinder og børn i det nordlige Syrien.

Farefuld faerd

Den unikke kontakt kommer i kølvandet på, at Ekstra Bladet i søndags fortalte om en 24-årig dansk kurder og hans kones farefulde faerd fra radikalise­ring og udrejse til krig og dagligdag og flugt fra Islamisk Stat.

Hustruen til den 24-årige dansk-kurdiske fremmedkri­ger er en af de unge kvinder, der først dukker op i skurvognen, hvori Ekstra Bladets udsendte møder de unge kvinder.

Hun traeder ind ad døren iført hijab (muslimsk hovedtørkl­aede, red.) og lang kjole. Så snart hun bliver hilst på – på dansk –får hun tårer i øjnene. Hun tror, hun skal hjem til Danmark.

Da hun er kommet sig over, at det ikke er en udsending fra de danske myndighede­r, som er kommet for at hente pigerne, skynder hun sig ned i teltene for at hente de tre øvrige kvindelige indsatte.

Usikker fremtid

De fire kvinder saetter sig i en sofa i skurvognen. De vil gerne tale med Ekstra Bladet, men ønsker ikke at stille op til foto og et egentligt interview af hensyn til deres usikre fremtid.

De danske kvinder er alle mellem 21-28 år. Tre har kurdiske rødder, men er opvokset og har gået i skole i Danmark. Den aeldste adskiller sig ved at vaere lyshåret og etnisk dansk.

Konvertere­de til islam

Den danske kvinde med det rødbedefar­vede pas forlod angivelig Danmark som 24årig, fordi hun var konvertere­t til islam og oplevede racisme i forhold til sin nye tro. Hun følte ikke, at hun kunne leve i fred med sin tro og tog derfor afsted ’bare for at laere arabisk’.

Over for Ekstra Bladet fortaeller hun, at folk på gaden og i supermarke­det bad hende om ’at skride hjem til det land, hun kom fra’. Hun blev såret og frustreret, fordi hun netop hørte til i Danmark. I 2014 tog hun derfor konsekvens­en og rejste til Syrien.

En anden af pigerne fulgte som 19-årig sin danske mand til kalifatet, men de endte begge med at flygte fra IS og blev 17. maj sidste år fanget af YPG-militsen, der stadig holder dem fanget.

De to sidste kvinder er af kurdisk oprindelse. Den ene har to børn med i lejren. Hun siger, at hun ikke ved, hvor manden befinder sig, og om børnene får ham at se igen.

 ?? FOTO: THEA PEDERSEN ?? Fangelejr Der er omkring 450 kvinder og børn i YPG-lejren i det nordlige Syrien.
FOTO: THEA PEDERSEN Fangelejr Der er omkring 450 kvinder og børn i YPG-lejren i det nordlige Syrien.
 ?? PRIVATFOTO ?? To af de faengslede danske piger.
PRIVATFOTO To af de faengslede danske piger.
 ??  ?? Ekstra Bladet søndag.
Ekstra Bladet søndag.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark