Ekstra Bladet

Vi får stukket blår i øjnene GRØNLAND

IKKE KLAR: Grønlaende­r, faering og dansker i en og samme person, Pauli kalder

-

Nuuk (Ekstra Bladet): Rigsfaelle­sskabet knager.

Men som både grønlaende­r, faering og dansker forsøger it-programmør Pauli Østerø at skraeve over alle tre dele af kongeriget.

Han siger helt ubevidst ’vi’ om både Grønland, Faerøerne og Danmark.

Ekstra Bladet møder ham i Nuuk, hvor politikern­e indaedt diskuterer hvor tidligt, der kan ske en total løsrivelse fra Danmark.

De grønlandsk­e politikere vil gerne spejle sig i Faerøerne. Men det kan man ikke

– Men det er jo total urealistis­k for Grønlands vedkommend­e. Politikern­e stikker folk blår i øjnene. Vi er ikke parate til det, siger Pauli Østerø.

Hvis Danmark og Faerøerne bliver efterladt alene tilbage, vil der forsvinde 98 procent af kongeriget­s areal.

Som dansk statsborge­r, født og opvokset i Nuuk med faerøske foraeldre er han et omvandrend­e studie i alle tre kulturer. Den 35-årige selvstaend­ige programmør kan nogenlunde ubesvaeret arbejde alle tre steder.

Raceopdelt skoletid

nuvaerende Pauli Østerø gik i folkeskole i Nuuk. Efter tidens ideal var det en ren dansk klasse med danske laerere.

– I min generation kunne mange børn kun tale dansk. Men af mine klassekamm­erater er kun to-tre stykker tilbage i Grønland. Og der var et gennemtrae­k i klassen af cirka 50 børn gennem hele min skoletid. Jeg mener, vi sluttede med 12 elever, siger han.

Som 18-årig flyttede han til Danmark for at gå på HTX og senere universite­t, hvor han laeste datalogi. I 2005 flyttede han hjem til Nuuk for at starte et it-firma.

Forstår godt drømmen

Men der er heller ikke ret mange resultater

– Som faering har jeg ikke noget i mod løsrivelse­sdebatten. Den forstår jeg godt. Men det må også gerne vaere en lille smule realistisk. Faerøerne har selv valgt at få faerre penge fra Danmark. Netop for at gøre sig mere uafhaengig.

– De grønlandsk­e politikere vil gerne Faerøerne.

Men det kan man ikke på grund af økonomien, infrastruk­turen, sproget, de sociale problemer og uddannelse­sniveauet, siger han.

– I stedet kommer de grønlandsk­e politikere med vanvittige forslag som at laegge afgifter på fly, der flyver over spejle sig i

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark